Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Možete li zamisliti život bez perilice rublja, perilice posuđa, usisavača? Sva ta tehnička čuda olakšavaju nam posao i štede vrijeme. Nekada nije bilo tako.


Barica Škender iz Gornje Bistre rublje je prala na potoku, uz pomoć pepela i rifljače. Da bi se opralo kako spada trebala su joj barem dva dana. Luksuz koji si danas malo tko može priuštiti. Među njima je i Ina Bolfek, zaposlena mama sedmogodišnje Vite i trogodišnjeg Tristana, doznaje Provjereno.

Vezani članci Drastične mjere u Međimurju Nakon niza godina izvještavanja u Provjerenom: Je li nasilju i razbojstvima u Međimurju konačno došao kraj? Država je odlučila uvesti drastične mjere Maja Medaković i Tihana Korać Nominirane za važnu nagradu: Dvije priče Maje Medaković i Tihane Korać zbog kojih ćete se naježiti

Blažena perilica, kaže Ina koja život ne može zamisliti bez kućanskih aparata. Stoga smo napravili eksperiment. Mjerili smo koliko bi joj vremena trebalo da poslove koje obavljaju perilica rublja, perilica posuđa, usisavač i mikser, Ina obavlja na ruke.

Od početka punjenja perilice posuđa do stiskanja gumba prošle su samo četiri minute. Za pranje i sušenje iste količine posuđa, ali ovoga puta ručno 28 minuta. Punjenje perilice rublja, dvije minute. Ručno pranje rublja? Sat vremena!

Prosječna četveročlana obitelj na tjedan opere pet perilica rublja i barem sedam perilica posuđa. Da se samo taj posao obavlja ručno, trebalo bi vam osam i pol sati na tjedan odnosno još jedan radni rad. Na godinu biste tako 18 i pol dana proveli perući rublje i lonce. O uštedi vode, da ne govorimo.