Performans Mreže mladih Hrvatske (Foto: Vanja Margetić)
Performans Mreže mladih Hrvatske (Foto: Vanja Margetić)

''Mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim su žrtvama trenutne ekonomske situacije. Nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovele su skoro 20% mladih u rizik od siromaštva", ističu iz MMH-a.


Mreža mladih Hrvatske održala je danas ispred zgrade Vlade performans kojim su htjeli ukazati na loše stanje radničkih prava mladih. Istaknuli su transparent na kojem su naveli razlike u broju mladih koji su 2007. i 2015. godine radili putem ugovora na određeno vrijeme. Po tim podacima, godine 2007. na određeno je bilo zaposleno 28,6 posto mladih, a lani njih čak 47 posto.

Okupljenim novinarima pokazali su "muzejski primjerak" ugovora o radu te upozorili na općenito loše stanje mladih i zaposlenih.

"Ova akcija dio je naših aktivnosti ususret prosvjednoj akciji 'Mladi za radnička prava' koja će se desiti 17. 11. u 18h na Trgu žrtava fašizma. Ovim putem želimo pozvati sve građanke i građane koji/e podržavaju borbu za radnička prava da nam se u četvrtak pridruže.

Podsjećamo kako su mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim žrtvama trenutne ekonomske situacije. Nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovele su skoro 20% mladih u rizik od siromaštva. Mi mladi/e od nove vlasti zahtijevamo da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica!", naveli su u priopćenju.