Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Rasprava o sveučilištu

Burno u Saboru zbog izjave Peović o prvom predsjedniku: "Optuživati dr. Tuđmana za zločinački poduhvat kršenje je ustavnih odredbi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska zastupnica Katarina Peović (RF) u utorak je izazvala niz reakcija, zahtjeva za stankom i opomene pitanjem vezanim uz namjeru da se Sveučilište obrane i sigurnosti nazove po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Jeste li upoznati s presudom Haškog suda Prlić i drugi, i smatrate li da je taj Sud relevantna institucija, upitala je zastupnica ministra obrane Marija Banožića koji je Hrvatskom saboru predstavio zakonski prijedlog o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti (SOS).

Pročitajte i ovo Katarina Peović Komentirala štrajk pravosuđa VIDEO Pogledajte žestoko obraćanje Katarine Peović u Saboru: "Mi svjedočimo vašem cipelarenju službenika i namještenika po sudovima" Slika nije dostupna pale brojne osude Peović izjavom o Tuđmanu izazvala buru reakcija u Saboru: ''To je sramotno i besprizorno''

Peović je jesenas, na prvom čitanju istog zakona, ministra pitala smatra li prikladnim da to sveučilište nosi ime prvog hrvatskog predsjednika, "s obzirom na to da je Haški sud utvrdio da je sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu".

Na njezin su istup oštro reagirali HDZ-ovi zastupnici koji su pozdravili odluku da se Sveučilište nazove po dr. Franji Tuđmanu.

"Nama u HDZ-u neprihvatljivo je da ideološki i svjetonazorski nasljednici Saveza komunista dociraju svim zastupnicima o radu i djelu dr. Tuđmana. Netočno je da ga je Haški sud proglasio zločincem, nije ga proglasio sudionikom ili organizatorom UZP-a", uzvratio je Branko Bačić (HDZ).

Tvrditi to najgora je moguća kleveta, takva izjava zaslužuje opomenu, rekao je Bačić predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Jandroković je, međutim, ponovio stajalište koje je iznio i jesenas kad se povela slična rasprava.

"Moj je stav bio isti - zastupnike biraju građani, koliko god mi njihovi stavovi bili neprihvatljivi, s njima se ne slagao, oni izgovaraju takve stvari jer su ih građani izabrali. I kad se ne slažem, kad tezu smatram neistinitom i neprihvatljivom, ne dajem opomene", kazao je.

Peović je uzvratila da ju je Bačić vrijeđao i da je izrekao neistine. Moja stranka nije nasljednica Saveza komunista, za razliku od mnogih HDZ-ovaca koji su bili u SK-u, poručila je.

Marijana Petir (NZ) istaknula je da Peović iznosi stvari koje ne samo da nisu istinite nego su i protuustavne. Ovako komunicirati i optuživati dr. Tuđmana za zločinački poduhvat kršenje je ustavnih odredbi, kazala je.

Peović je odgovorila da nije davala ocjenu uloge Franje Tuđmana u ratu u BiH, nego doslovno citirala presudu Haškog suda. "Ponavlja se ista situacija iz rujna, potvrđuje teza da se ovdje o nekim stvarima ne smije govoriti", kazala je, pa zaradila opomenu.

Oporba: Sveučilište se osniva mimo zakona koji vrijede za druge

I dok zastupnici HDZ-a snažno podupiru osnivanje novog sveučilišta, oporba poručuje kako je idejno za to, no smatra da način osnivanja nije dobar.

Put za koji ste se odlučili je protuzakonit, Sveučilište se osniva mimo dva zakona koja vrijede za sva ostala sveučilišta, sukus je njihovih primjedbi koje je izrekla Sabina Glasovac (SDP)

Ministar Banožić odbacio je te tvrdnje.

Zakonom se, kaže, stvaraju preduvjeti za transformaciju Vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman u moderno Sveučilište obrane i nacionalne sigurnosti koje će, kao punopravni član, partner drugim sveučilištima u zemlji i inozemstvu, razvijati obrazovni i znanstveno-istraživački rad u interdisciplinarnom polju za potrebe obrane i domovinske sigurnosti.

Objasnio je kako se Sveučilište osniva tako da se postojeći studijski programi, čiji su nositelji sveučilišta u Zagrebu i Splitu, spajaju sa SOS-om radi obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja, znanstvene i stručne djelatnosti.

Kao i kod drugih javnih sveučilišta, osnivač SOS-a je država, a prava i dužnosti osnivača obavlja MORH, rekao je Banožić, navodeći da će novo sveučilište raditi u prostorima Visokog vojnog učilišta u Zagrebu, financijska sredstva za njegov rada osiguravaju se u državnom proračunu, a praktične radnje provodit će se na lokacijama Hrvatske vojske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene