Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pentagon smatra da su zemlje članice Jadransko-američke povelje - Hrvatska, Makedonija i Albanija - ispunile kriterije za članstvo u NATO-u i zalagat će se da na summitu u Bukureštu dobiju pozivnice za članstvo, izjavio je u visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane.


"Kada je riječ o proširenju NATO-a, ova zgrada (Pentagon) je
mišljenja da su vojni kriteriji svakako ispunjeni.. Šest tjedana prije Bukurešta zalagat ćemo se u ime te tri zemlje, ističući njihove prednosti, kako bi postale članice Saveza", rekao je Daniel Fata, zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD za Europu i NATO na konferenciji za novinare nakon sastanka Jadransko-američke povelje u Pentagonu.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

Rekavši kako će SAD u Bukureštu imati samo jedan od 26 glasova članica NATO, Fata je naglasio da "Hrvatska, Makedonija i Albanija još imaju lavovski dio posla da učine završni napor prema saveznicima iz NATO-a, kako bi osigurale pozitivni ishod summita, odnosno članstvo".

Naglasio je kako "SAD smatraju da sve tri zemlje ispunjavaju
kriterije i vjeruju da će sve tri biti pozvane u NATO-a", te da na
sastanku nije raspravljano o varijanti da budu pozvane dvije, ili jedna zemlja.

Izrazio je nadu u da će spor oko imena Makedonije, čiji prijem u NATO zbog toga osporava Grčka, biti riješen u sadašnjem krugu pregovora, pod okriljem UN.

Sve tri zemlje napravile su "zapanjujući napredak u moderniziranju svojih ministarstava i oružanih snaga, od vojske s obveznim novačenjem do potpuno dobrovoljnih snaga", rekao je Fata i dodao da SAD visoko cijene angažman triju zemalja u Afganistanu i Iraku.

Na IV. godišnjem ministarskom sastanku Jadransko-američke povelje, prvom koji se održava u SAD-u, razgovaralo se i o budućnosti te inicijative nakon ulaska njezinih članica u NATO, te o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i regiji.

"Razgovarali smo o tome kako sve četiri zemlje mogu pomoći
stabilizaciji Kosova, kod razvoja institucija, mentorskih usluga. To je predmet interesa i brige svih ali i prilika za suradnju", kazao je Fata.

Albanski ministar Fatmir Mediu, ocijenio je kako je neovisnost Kosova "važan događaj za Kosovo i Balkan, koji će pomoći i u transformaciji Srbije", te da će drugi važan korak u orijentaciji regije prema NATO-u i EU biti pozivnica u NATO za "jadransku trojku".

"Poznato je da Hrvatska podržava Ahtisaarijev plan i da držimo kako je rješenje statusa Kosova u interesu mira i stabilnosti regije", rekao je hrvatski ministar obrane Branko Vukelić.

Hrvatska je, po njegovim riječima, spremna pomoći Kosovu u jačanju institucija države, demokratizaciji društva, borbi protiv kriminala, kako bi Kosovo postalo stabilno i stremilo euroatlantskim integracijama.

U zajedničkoj izjavi sa sastanka, članice su se suglasile da
Jadranska povelja treba nastaviti s djelovanjem, kao "korisna
institucija za podršku daljnjem napretku BiH, Crne Gore i Srbije u partnerstvo za mir NATO-a i daljni doprinos regionalnoj suradnji". 

Najavljeno je i razmatranje mogućnosti za "službenu suradnju Jadranske povelje i zemalje središnjeg Balkana". Na upit o toj suradnji, Fata je odgovorio kako bi to prije svege trebala biti
"mentorska" pomoć u pripremama za NATO-a, za što će prijedloge pripremiti stručne skupine do idućeg minstarskog sastanka Jadransko-američke povelje u Makedoniji.

U zajedničkoj izjavi sa sastanka, Hrvatska, Makedonija i Albanija "potvrdile su predanost da zadrže zamah i nastave s pojačanim naporima kako bi dobile poziv da se pridruže Savezu na summitu u Bukureštu".

Ministar Vukelić zahvalio se SAD-u na velikoj potpori Hrvatskoj za potporu njezinom članstvu u NATO-u.

"Suglasili smo se da se aktivnosti Jadranske povelje nastave i nakon članstva u NATO-u, jer je se kroz dijalog i susrete u njoj produbljuju procesi koji jačaju sigurnost i stabilnost u regiji", rekao je Vukelić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Hrvatska je, po njegovim riječima, na sastanku predstavila svoje aktivnosti u Afganistanu, gdje daje
izuzetan doprinos misiji ISAF-a.

"Hrvatski OMLT tim, za obuku afganistanskih snaga, obavlja
fantastičan posao. Oni su jedini OMLT tim iz ne-NATO članice u Afganistanu i današnja prezentacija njihovog rada bila je prvoklasna", rekao je Daniel Fata.

Ministar Vukelić kazao ja kako je "uspjeh hrvatskog OMLT tima i obavljanje najsloženijih poslova, dokaz kvalitete priprema i rada hrvatskih časnika i vojnika", što potvrđuju i sudjelovanjem u 15 mirovnih misija u svijetu. U sastavu OMLT tima u Afganistanu je 27 hrvatskih čansika i vojnika, koji rade na obuci afganistanske vojske.

S američke strane od članica Jadranske povelje nije zatraženo da povećaju svoje kontigente u Afganistanu ili Iraku, rekao je Daniel Fata odgovarajući na pitanje novinara.