Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljuti i na hrvatsko pravosuđe

Penavin Savjet za branitelje presudu za Ovčaru ocijenio sramotnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjet za branitelje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u četvrtak je u Vukovaru sramotnom ocijenio odluku Žalbenog suda u Beogradu koji je nedavno potvrdio presudu na zatvorske kazne od pet godina do maksimalnih 20 godina zatvora za osmero zbog zločina na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991.

Za zločine mučenja i ubojstva 260 ljudi na Ovčari osuđeno je samo osmero počinitelja od kojih niti jedan nije nalogodavac, odnosno pripadnik zapovjedništva JNA, KOS-a ili drugih službi odgovornih za agresiju na Vukovar i zločine počinjene na području Vukovara nakon sloma obrane grada u jesen 1991. godine, rečeno je.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica i Ivan Penava - 2 Jedno pitanje mu nije sjelo Penava za Dnevnik Nove TV: "Nismo uskogrudna stranka, bit će mjesta za Kolakušića i istaknute pojedince" Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara - 1 Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava u Dnevniku Nove TV otkrio o čemu je nedavno razgovarao s Milanovićem i s koje dvije stranke nikako neće surađivati

"Takva presuda, koja se ne odnosi na nalogodavce, skida odgovornost s Republike Srbije i JNA te zločin na Ovčari postaje slučajno zlodjelo paravojnih i razbojničkih skupina što ne možemo prihvatiti kao istinu", rekao je predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić.

Sramotnim je ocijenio i to što hrvatsko Državno odvjetništvo još uvijek, 26 godina nakon počinjenih zločina, provodi istrage i ispituje svjedoke.

Pitanje je kakva se to ispitivanja mogu provoditi 26 godina nakon rata te zašto nisu provedena u neposrednim godinama nakon počinjenih zločina. Također, pitanje je zašto još uvijek ne postoji potpuni popis žrtava agresije na Vukovar i poginulih branitelja te što se radi po pitanju pronalaska nestalih osoba, upitao je Josić.

Žalbeni sud u Beogradu potvrdio je presudu na zatvorske kazne od pet godina do maksimalnih 20 godina zatvora za osmero zbog zločina na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. godine, a zbog nedostatka dokaza i proturječnih iskaza svjedoka-suradnika, četvorica su pravomoćno oslobođena, objavljeno je na web stranici tog suda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene