Uz boce, igle i katetere Lučka kapetanija na obali Pelješca zatekla je i lešine koza, ovaca, pasa, divljih svinja i jednog dupina.


Iz Centra 112 izvještavaju da se radi o desetinama tona otpada, a najugroženija područja su uvala Zaglavak, luka Trstenik i područje Dingaškog škoja.

Vezani članci Zagađenje u Stobreču Zagađenje u Stobreču: Površinom mora pluta gorivo, smrad se širi uvalom Pjena Oluja prouzročila zanimljiv fenomen, more je izgledalo kao cappuccino

>> Užas kod Pelješca: Boce, igle i kateteri plutaju u moru!

Pretpostavlja se da se radi o otpadu iz Albanije koji je na obale Pelješca nanesen naletom jakog jugoistočnog vjetra. Kako je s otpadom pomiješana plutajuća trstika pretpostavlja se da je nanos stigao iz rijeke Bojane. Lokalni ribari kažu da postoji realna opasnost za sigurnost plovidbe zbog plutajućih debla u blizini svjetionika i otočića Lirica. Sanacija onečišćenog područja trebala je početi danas,  no odgođena je zbog loših vremenskih uvjeta.

'Molimo građane da ne diraju navedeni otpad te se ne upuštaju u samostalno čišćenje istog zbog mogućeg utjecaja na zdravlje', javlja Centar 112. Dodaje da će sanaciju otpada izvršit ovlaštena tvrtka za poslove sanitarne zaštite i zaštite okoliša.