Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će na izbore?

Grbin o lokalnim izborima: ''Ja sam za način izlaska koji će jamčiti da se s čela makne koruptivna hobotnica Milana Bandića''

Peđa Grbin
Peđa Grbin Foto: Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je izrazio uvjerenje da će se u Zagrebu okupiti koalicija od centra na lijevo i na izborima "maknuti Bandićevu koruptivnu hobotnicu".

Nije se, međutim, htio izjašnjavati hoće li kandidat za zagrebačkog gradonačelnika biti Gordan Maras.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik na listi Milanović dočekan ovacijama: "Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju!" Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 5 Šokantna odluka FOTO/VIDEO Pogledajte obraćanje kojim je Zoran Milanović šokirao Hrvatsku

Nakon višesatne sjednice Predsjedništva SDP-a izvijestio je da su raspravljali o pripremama za lokalne izbore, ali i o aktualnoj političkoj situaciji.

Vlada se skriva iza odluka Stožera

"Mi u Predsjedništvu stava smo da Vlada ne vodi kovid-krizu na odgovarajući način. Vlada se skriva iza odluka Stožera koje su potpuno neprimjerene i neadekvatne situaciji. Odgovor Hrvatske na porast broja zaraženih praktički se sveo na zabranu točenja alkohola“, izjavio je Grbin novinarima.

Rekao je i da, usporedimo li situaciju u Hrvatskoj s Njemačkom ili Francuskom, vidimo da je broj zaraženih prema broju stanovnika veći nego u tim državama, a one su uvele daleko strože mjere nego što su u Hrvatskoj.

"Nitko pri zdravoj pameti ne može zagovarati lockdown, ali ako Vlada nastavi nedjelovati, lockdown bi se mogao pokazati kao ono u čemu ćemo silom prilika završiti", smatra Grbin.

Posebna poruka Vladi

Rekao je i da od Vlade žele jasnu strategiju i jasne odgovore je li u Hrvatskoj na djelu švedski scenarij, ima li Hrvatska svoj scenarij i strategiju i, ako postoji, koja je.

"Posebno poručujemo Vladi da se prestane skrivati iza Stožera i preuzme odgovornost koju je dobila od građana na izborima i da se ova kriza počne rješavati konkretnim odlukama Vlade i konkretnim zakonima koji će dati smjer suočavanja s kovid-krizom", poručio je.

Kazao je da bi SDP, da je sada na vlasti, donio zakone koji bi definirali da Stožer nije taj koji donosi konkretne odluke, poput Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, nego bi Vlada preuzela odgovornost.

Mjere moraju biti sukladne porastu

Uz to, dodao je Grbin, da mjere moraju biti vezane uz porast broja zaraženih, odnosno, ako uvedemo mjeru, onda moramo imati i jasni pokazatelj što njome želimo postići i djeluju li mjere.

"Premijer danas bez ikakvih kriterija govori da postoje naznake da mjere daju učinak, a istodobno danas je dan s najviše zaraženih u Hrvatskoj od početka krize", ustvrdio je.

Grbin je izvijestio i da je Željko Sabo iskoristio statutarnu mogućnost i svoje mandate u Predsjedništvu i na čelu Županijske organizacije Vukovarsko-srijemske stavio u mirovanje dok se protiv njega vodi kazneni postupak

Izvješća ogranaka

''Što se SDP-a tiče, donijeli smo zaključak da do 30. studenog općinska i gradska, a do 15. prosinca županijske organizacije obavijeste tajništvo stranke o svojim planovima i ciljevima za lokalne izbore.

Organizacije su zadužene da odmah počnu s izborom kandidata za izvršne funkcije i predstavnička tijela, da se formiraju lokalni izborni stožeri te da se počnu koalicijski pregovori s potencijalnim partnerima za izbore'', rekao je dodavši da su formirali i izborni stožer na čelu s Vilijem Bassaneseom, gradonačelnikom Umaga.

Hoće li se Maras kandidirati?

Upitan hoće li Gordan Maras biti kandidat za gradonačelnika Zagreba, Grbin je odgovorio da Predsjedništvo SDP-a nije ovlašteno za donošenje odluka o kandidatima za lokalne samouprave nego će tu odluku donijeti Gradska organizacija u Zagrebu.

Naravno da će Predsjedništvo s njima biti u komunikaciji i pomoći u koalicijskim pregovorima, ali krajnju odluku donijet će organizacija u Zagrebu, dodao je.

Što se koalicija na lokalnim izborima tiče, svaka će od organizacija procijeniti što je za nju na izborima najbolje, kazao je čelnik SDP-a.

Plan za Zagreb 

"Kada je riječ o Zagrebu, ja sam za onakav način izlaska koji će jamčiti da se s čela Zagreba makne koruptivna hobotnica utjelovljena u Milanu Bandiću i vjerujem da će sve političke stranke, od centra do ljevice sjesti za stol i razgovarati o određenom vidu suradnje i zajedničkom nastupu koji će omogućiti da Zagreb napokon dobije vlast kakvu zaslužuje", poručio je Grbin.

Nije htio licitirati s imenima osoba koje su rekle da ih politički angažman ne zanima, poput Borisa Jokića, o kojemu mediji ovih dana spekuliraju, dodavši da vjeruje da će stranke koje će nastupiti u koaliciji postići dogovor oko najboljeg kandidata.

''Hoće li ta osoba biti iz SDP-a, nestranačka ili iz treće stranke, to je stvar koalicijskih dogovora'', kazao je, najavivši da pregovori kreću uskoro. Na pitanje može li to biti Maras, odgovorio je da ne želi nagađati o imenima niti SDP ima još definirano tko će biti kandidat za gradonačelnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene