Povjerenstvo Sveučilišta u Augsburgu nije utvrdilo nedopuštene znanstvene postupke u doktorskom radu bivšeg ministra obrazovanja Pave Barišića, no ta odluka - nije konačna. Ona se očekuje najranije sredinom rujna i može odstupati od mišljenja stručnog povjerenstva - priopćeno je s njemačkog sveučilišta.


Pavo Barišić za Novu TV je rekao kako je sa Sveučilišta u Ausburgu dobio pismo od predsjednice Sveučilišta, koja ga je izvijestila da u postupku ispitivanja oko njegove doktorske dizertacije o sumnji na moguće počinjenje nečasnih radnji nema nikakvog znanstvenog neprimjerenog postupanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Premijer Plenković se oglasio o slučaju Pave Barišića: "Drago mi je da je obavijest iz Augsburga potvrdila neutemeljenost političke hajke" Slika nije dostupna ''Nema šanse da Barišić ostane ministar ako se dokaže autoplagijat''

„To je odluka, kojom su otklonjene sve sumnje koje su iznesene na moju doktorsku dizertaciju od prije 28 godina“, kaže Barišić.

Upitan, kako su na optužbe o plagiranju reagirali njegovi mentori, Barišić kaže kako je jedan od njih, Alojz Hadler bio pogođen time da se nešto što za njega nije bilo dvojbeno može dovoditi u pitanje.

Kazao je kako ne traži niti ne očekuje isprike profesora Ivana Đikića i ive Zovke.

„Način na koji su dosad postupali govori o tome - takve kategorije kao što su isprika, čast - teško možete očekivati od takvih ljudi. Pogotovo za dr. Ivu Zovka, dok je disertacija nastajala boravio je kod mene i poslije kad se disertacija predstavljala - on je o njoj govorio vrlo pozitivno“, kazao je Barišić.

"Ako me se pozove na bilo koju dužnost, odazvat ću se"

Upitan je li politici doista rekao zbogom, Barišić odgovara:

„Završena je moja politička karijera kao ministra znanosti i obrazovanja. Ja nastojim ostaviti traga svojim pisanjem, profesorskim radom. Ako bude potrebno, ja ću i sutra na bilo koju dužnost na koju me se pozove, ako smatram da mogu nešto učiniti vrlo rado dati svoj doprinos“

Premijer Andrej Plenković u Podgorici je komentirao odluku o Barišiću. Ne očekuje da bi Uprava Sveučilišta mogla promijeniti odluku stručnog povjerenstva.

„Ono što je važno da je tom odlukom potvrđen njegov integritet i da je potvrđena jedna nesmiljena politička hajka. Drago mi je da sam ga čvrsto branio u Saboru“, kazao je Plenković.

SDP-ov Peđa Grbin kaže da mu je drago zbog mišljenja povjerenstva, ali i podsjeća da je zahtjev za Barišićevom smjenom bio iz drugih razloga.

„Što se nas tiče, poglavlje gospodina Barišića je završeno. Vijest o njegovom odlasku iz vlade je bila jedna od najboljih koju smo čuli u 2017. godini“, rekao je Barišić.

Đikić: "Treba pričekati konačnu odluku"

Đikić očekuje konačnu odluku, pa će ju detaljnije komentirati.

„Ako odluka bude i ove vrste - čovjek neće nju moći prihvatiti - treba vidjeti", kazao je Đikić.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr