Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualizirana priča o oklopnjacima

Patria: Sprema se istraga Finaca i u RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovno je aktualizirana priča o milijunskom ugovoru između Finske Patrije i Ministarstva obrane oko nabave vojnih oklopnih vozila. Spominju se navodni posrednici i provizija od 15-ak milijuna eura. Finska policija najavljuje istragu u Hrvatskoj.

Famozna nabava 126 vojnih oklopnih vozila, vrijednih gotovo 200 milijuna eura, od finske Patrije ponovno diže prašinu. Sličan posao Patrije i Slovenaca, susjedima je prouzročio nezapamćen skandal zbog sumnje na korupciju. Finska je pokrenula istragu, a zanimljiv im je i ugovor s Hrvatskom, koja je u međuvremenu, zbog besparice, prepolovila početni ugovor. Sada ih nabavljamo 64. 'Istraga će početi negdje oko ljeta ove godine, ne prije toga. Sada smo prezauzeti sa istragom oko ugovora između Patrie i Slovenije', rekao je Kaj Erik Bojrkqvist iz Nacionalnog ureda za istrage finske policije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez konkretnih brojki Patria izvan stroja: MORH ni nakon dva tjedna ne otkriva kolika je šteta na oklopnom vozilu, protiv vojnika najavljene sankcije Incident u Petrinjskoj vojarni: Ilustracija - 1 Otkrio Dnevnik Nove TV Pokrenuta istraga zbog oštećenja oklopnog vozila u petrinjskoj vojarni: Je li bilo ljudske pogreške?

>> Grbić: Finska još nije poslala obavijesti o 'slučaju Patria'

Isti trojac, koji se u Sloveniji sumnjiči za korupciju milijunskog posla s Patrijom, potpisao je ugovor krajem 2007. i s našim ministarstvom obrane. 'Tko je što radio u Sloveniji mene apsolutno ne zanima. U Hrvatskoj je to apsolutno čisto i blistavo odrađen posao. Apsolutno čisto i blistavo. A ponavljam, i Styer i Patria su rekli da su imali apsolutno poštene, transparentne i čiste uvjete postupka', rekao je Berislav Rončević, bivši ministar obrane. Svu dokumentaciju finska je policija od MORH-a dobila još prošle godine. 'Ministarstvo obrane nije dobilo nikakav zahtjev niti ikakvu informaciju, niti je kontaktirano po pitanju borbenih oklopnih vozila ni od strane hrvatskih ni od strane finskih istražnih organa', rekao je Goran Grošinić, glasnogovornik MORH-a.

'Realno je očekivati da u skoroj budućnosti, putem međunarodnopravne pomoći, takav zahtjev bude upućen Državnom odvjetništvu RH', rekao je Oliver Grbić, ravnatelj policije. Uz Rončevića, tadašnji član Povjerenstva, na poligonskom je testiranju bio najzadovoljniji upravo Patrijinim vozilima. Spominju se navodni posrednici i provizija od 15-ak milijuna eura. No, tko je i kome dijelio, dok je Patria lobirala u Hrvatskoj, sada je stvar najavljene istrage. Njihovi hrvatski predstavnici danas o svemu šute, ali ministra Rončevića, koji je na sudu zbog kamiona, itekako su začudila pitanja o oklopnjacima. 'Sljedeći put će vjerojatno biti i možda nabava graha', rekao je Rončević.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene