Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O kanonizaciji Alojzija Stepinca u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Paterom Sinišom Štambukom, glavnim urednikom hrvatskog programa vatikanskog radija.


Mješovita komisija o ulozi blaženog kardinala Stepinca prvi put zasjeda u Vatikanu. Riječ je o komisiji katoličke i srpske pravoslavne crkve, osnovanoj na prijedlog pape Franje nakon negodovanja srpske crkve i politike.

Vezani članci Papa proglasio nove svece - 4 Papa imenovao deset novih svetaca: "Neka potaknu rješenja zajedničkog puta u razgovoru" Slika nije dostupna 'Blago vama kad se ponosite demonstracijama ispred jama, da li u njih nije stavljeno dovoljno Srba'

Uz kardinala Bozanića, članovi komisije na katoličkoj strani su još biskupi Škvorčević i Perić te povjesničari Krišto i Jareb. Na pravoslavnoj strani komisiju predvodi mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije, a članovi su episkopi Jovan Amfilohije i Irinej te srpski diplomat Tanasković. Komisija će zasjedati danas i sutra kad se očekuje prvo priopćenje.

U Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Paterom Sinišom Štambukom, glavnim urednikom hrvatskog programa vatikanskog radija.


Koji je cilj i smisao ove komisije i koliko dugo ona može zasjedati?

Cilj zasjedanja ovoga povjerenstva ili komisije nije to da se utvrdi je li kardinal Stepinac svet ili bi mogao postati svet, jer je to kako je rekao dobro nadbiskup Puljić u nedavnom posjetu Vatikanu, to je stvar komisije, odnosno kongregacije za proglašenje svetih i blaženih. Komisija je kako znamo završila proces, kanonizacija je uspješno završena, samo još Papa nije odredio datum. Dakle, zasjedanje ove komisije uopće nema nikakvog izravnog utjecaja na samu kanonizaciju kardinala Stepnica. Ovdje je Papa, pretpostavljam, predložio ovo povjerenstvo iz nekih drugih razloga, a to su prvo da se vidi na jedan znanstveni i utemeljen način argumentacija koju imaju oni koji prigovaraju kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca, a to je dakle razmjena jednih i drugih argumenata validno, utemeljeno, razložno vrednovanje istih i eventualnu dodatni uvidi u stvar. Prema tome komisija čiji je prvi dan zasjednaj az anama nema izravnog utjecaja na kanonizaciju Stepinca. Vjerujem da je ovo Papin ustupak pravoslavnoj crkvi da kaže tu sam, slušam, izvolite. Ali iznesite argumente koji su validni, koji su povijesno vjerodostojni. I jedna i druga strana imaju argumente navodno i ostaje da se vidi nakon samog zasjedanja što će biti i kavi su to argumenti i da se onda prema tome odnose.

U postupku za kardinalovu svetost izneseni su brojni dokazi, postupak je završen i samo se čeka objava svetog oca. S vatikanskog stajališta, kako se tumače srpski prigovori, osobito mješanje njihove politike u svetačko pitanje katoličke crkve?

U vezi toga bih rekao da se Vatikan još nije javno očitovao o tome kako vrednuje, kako vidi prigovore koji su podnijeti, vjerujem u više navrata jer i delegacija pravoslavnog sinoda je tu bila mislim dva ili tri puta. Također znamo da je i predsjednik Nikolić dolazio itd. Pretpostavljam da su sa svih tih razina Papi ukazane neke manjkavosti ili karakteristične točke koje bi mogle u ovome zasjedanju biti razmotrene. Međutim ništa nema za sada što je Papa dao do znanja nakon što je završen proces za kanonizaciju čime bi bila opovrgnuta kanonizacija ili što bi uopće dovelo u pitanje kanonizaciju kao takvu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju