Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U zaleđe Šibenika stižu rumunjski pastiri koje privlači plaća od tisuću eura, mobitel i kutija cigareta na dan. Jedan od njih rumunjski je Hrvat, ima uredne hrvatske papire.


Banatske je planine zamijenio Prominom, a riječicu Brzavu, Čikolom. George Chickesh Eugen rumunjski je Hrvat, u djedovinu došao za poslom, za teškim i mukotrpnim čuvanjem blaga. Grad u Rumunjskoj gdje je odrastao osiromašen je nakon pada komunizma. George je u Hrvatsku došao prije četiri mjeseca.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković iz Zadra poručio: "Očekujem od dežurnih dušebrižnika i moralizatora da reagiraju na diskriminaciju i govor mržnje" Iskapanja kod crkve sv. Frane u Šibeniku - 5 Na šibenskom groblju otkrili više od 600 lubanja, ali i cijelih kostura: "Pretpostavljamo da ih uokolo ima još jako puno"

'Ja sam iz Rešice. To je u blizini Temišvara', rekao je Gheorghe Chiches Eugen. Ima samo rumunjsko državljanstvo. Jednom se kaže ženio Rumunjkom, ali nije išlo. U okolici Rešice gdje je rođen sedam sela nastanjuju Hrvati. Ima ih nekoliko tisuća. 'Moj djeda, pradjeda, moj otac, svi su Hrvati. Tako i ja, a to će biti i moja djeca i unuci', kaže Eugen.

U potrazi za pastirima, vlasnici često zavire prema istočnim zemljama. I sami svjesni da na uvjete koje nude neće pristati gotovo nitko iz Hrvatske. Đuro, kako zovu Georghea, pristao je odmah. 'Đuro ne radi za neke velike uvjete. Nije to neka plaća, to je više kao socijala kod nas', rekao je Nenad Zore, vlasnik stada.

>> Miran posao u prirodi, a nitko ga ne želi

Noću kad legne i odmori od pašnjaka i ovaca, razmišlja. Pita se hoće li prije sam isposlovati radnu dozvolu ili će Hrvatska ući u Europsku Uniju. 'Čekam da Hrvatska uđe u Europsku Uniju da ne moram čekati dozvolu', rekao je Eugen koji bi rado ostao u Hrvatskoj. U Rumunjskoj nije imao sreće ni u poslu ni u ljubavi. Hrvatice su veli, puno ljepše.