Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispunjavanje želja

Paro: Hrvatska dala Karadžiću dokumente koje je tražio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj Joško Paro izjavio je danas pred Haaškim sudom (ICTY) da je Hrvatska dostavila bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću dio dokumenata koje je uz posredovanje ICTY-ja tražio Karadžić i dodao da je Hrvatska spremna ispuniti ostale Karadžićeve zahtjeve ako preciznije opiše tražene dokumente.

'Dali smo ono što smo pronašli, ostalima nismo ušli u trag. Spremni smo osigurati više dokumenata pod uvjetom da ih imamo i da zahtjev bude konkretniji', rekao je Paro na posebnom sudskom ročištu o Karadžićevim zahtjevima da mu Hrvatska i još šest zemalja dostave dokumente za potrebe njegove obrane. Bivši predsjednik Republike Srpske u svom je pisanom zahtjevu naveo da od Zagreba traži dokumente o naoružavanju Bošnjaka preko zračne luke u Tuzli, o transportu oružja iz Irana preko Zagreba, o korištenju međunarodnih organizacija za krijumčarenje oružja u BiH, o pokolju civila na sarajevskoj tržnici Merkalama i transkripte prisluškivanja bivših čelnika bosanskih Srba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Progovorio i pilot Lolita Express - mračna tajna koja povezuje Clintona, Trumpa i Eipsteina: Žrtve otkrile detalje paklenog aviona i kreveta na kojem su ispunjavale bolesne fantazije bogataša Vozačka dozvola Gen2 - 2 Gen2 Počelo izdavanje nove vozačke dozvole: Pogledajte kako izgleda

>> ICTY odbacio Karadžićev priziv na odvjetnika po službenoj dužnosti

Hrvatska je Karadžiću, optuženom za genocid i ratne zločine tijekom rata u BiH, dostavila 15 dokumenata, ali Paro nije precizirao na što se oni odnose. Od Karadžića je zatražio da precizira koje još dokumente traži, a od raspravnog vijeća razumno vrijeme da se provede potraga. Karadžić, koji se pred sudom brani sam, zahvalio je službenom Zagrebu na dobroj volji, ali ne i na ostvarenim rezultatima. Istaknuo je da je Hrvatska jedna od najvažnijih zemalja koja je 'pod pritiskom SAD-a ili želje da pomogne muslimanima' bila nezaobilazna u transportu oružja i streljiva u BiH. Predstavnici Njemačke, Francuske i Irana, koji su se također izjasnili o Karadžićevim zahtjevima, istaknuli su da dokumenti koje traži nisu relevantni za predmet, da ne postoje ili bi njihovo objavljivanje ugrozilo njihovu nacionalnu sigurnost.

Argumenti Italije i Nizozemske bit će saslušani naknadno, dok predstavnici BiH iz 'tehničkih razloga' nisu bili na ročištu zbog čega je sudsko vijeće izrazilo razočaranje. Karadžić je i nakon iznesenih argumenata ustrajao da mu se dostave traženi dokumenti ili u suprotnom traži odbacivanje optužnice protiv njega. On drži da su dokumenti nužni jer rasvjetljavaju ratne prilike u BiH, dokazuju da su članice UN-a kršile embargo na izvoz oružja i da su se neke zemlje svrstale na neku od ratujućih strana te nisu bile neutralne, pa se to ne može očekivati niti od svjedoka iz tih zemalja u nastavku suđenja. Predsjedavajući raspravnog vijeća, sudac O-Gon Kwon najavio je da će vijeće razmotriti iznesene argumente i odluku donijeti naknadno. Suđenje Karadžiću počelo je 26. listopada prošle godine, a nastavlja se 1. ožujka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene