Na izborima na koje izlazimo 11. rujna birači će i ovaj put osim liste moći zaokružiti i ime.


Na parlamentarnim izborima koji će se održati u nedjelju 11. rujna birači će na biračkom listiću osim liste moći zaokružiti i jedno ime koje smatraju najboljim izborom. Preferencijalno glasovanje uvedeno je na prošlim parlamentarnim izborima.

Vezani članci Ilustracija Oko 200 tisuća Hrvata boluje od rijetkih bolesti: "Za njih nema puno lijekova..." Ilustracija Ruanda bolja od Hrvatske: Objavljena nova lista percepcije korupcije, Danska na prvom mjestu

Na biračkim mjestima i ove će nas godine dočekati poveći listići, a mnogi će se zapitati kako pravilno glasovati. Evo objašnjenja.

Naš listić podijelili smo na četiti zamišljene liste imena 'A', 'B' 'C' i 'D'.

Opcije u kojima će vaš listić biti važeći su sljedeće:

Opcija jedan: Zaokruživanjem neke od lista, primjerice liste B i jednog kandidata s te iste liste birali ste listu i kandidata kojeg želite i to je siguran glas.

Opcija dva: Možete zaokružiti samo jednog kandidata s bilo koje od ponuđenih lista i tako dati glas njemu i listi.

Opcija tri:
Ukoliko želite, možete glasovati za čitavu listu i zaokružiti primjerice listu D i tako glas dati opciji za koju vjerujete da je u redu.

Opcija četiri:
Zaokruživanjem primjerice jednog od kandidata na listi A, zaokruživanjem liste B i zaokruživanjem kandidata na listi C vaš glas otići će listi koju ste zaokružili dok kandidati koje ste zaokružili neće dobiti vaš glas.

Opcija pet:
Ukoliko na nekoj od lista, primjerice listi A zaokružite više kandidata, vaš glas odlazi čitavoj listi odnosno političkoj opciji pod kojom se nalaze ti kandidati.

A redovita pojava na izborima su nevažeći glasački listići. Ovo su neke od situacija u kojima će se proglasiti upravo takvima.

Opcija jedan: Ukoliko zaokružite po jednog ili više kandidata na različitim listama, primjerice jednog kandidata na listi C i jednog kandidata na listi D, vaš listić je nevažeći.

Opcija dva:
Listić je nevažeći i ako zaokružite dvije liste.

Opcija tri:
Vaš listić će, naravno, biti nevažeći ukoliko ne zaokružite niti jednog kandidata ili listu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju