Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tihomir Cipek

Stručnjak pojašnjava zašto koaliranje ne bi bilo dobro za MOST

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički analitičar Tihomir Cipek za Dnevnik Nove TV prokomentirao je rezultate izlazne ankete i smatra kako bi MOST trebao funkcionirati kao parlamentarni korektiv vlasti.

Profesor Tihomir Cipek je u rezultatima izlaznih anketa vidio jednu vrlo bitnu specifičnost - opozicija nije uspjela 'ukrasti' glasove birača nezadovoljnih dosadašnjom vladom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DAN VELIKOG OBRATA 'Milanović je napravio 'salto mortale' i počele su mu rasti magareće uši' Slika nije dostupna Tihomir Cipek analizira veliko istraživanje 'Pitanje svih pitanja je koliko će duboka biti košara svih 'propalih glasova''

'Trendovi su vrlo zanimljivi, čini mi se da je specifica ovih izbora da opozicija nije uspjela nezadovoljstvo građana pretočiti u glasove za sebe, a samim time i u mandate. Dakle, ta razlika je vrlo mala. MOST i ove male stranke će odlučivati o tome tko će sastaviti buduću vladu', rekao je profesor Cipek za Dnevnik Nove TV.

No, MOST ima jedan problem - stranka je to bez konkretne homogenosti svojih članova.

'MOST za sada nije homogena politička opcija, oni su se pojavili nekoliko mjeseci prije izbora. To je skupina lokalnih gradonačelnika koja sigurno ima jednu konzervativnu orijentaciju što se kod nekih vidi, a s druge strane imate disidente iz HDZ-a. Disidenti se rijetko kada vraćaju svojoj stranci i ti ljudi vjerojatno nisu skloni koalirati s HDZ-om. Kuda će MOST, to se teško može predvidjeti', dodaje Cipek.

Pitanje je i kako će se pregovarati, koja god strana da dobije većinu.

NASTAVLJA SE 'RAT' IZMEĐU KARAMARKA I MILANOVIĆA - Sve oči uprte u MOST

'Treba pregovarati sa svakim ponaosob. Oni to već čine, oni će nastojati dobiti svakog ponaosob člana Mosta. Pitanje je hoće li se MOST tu uspjeti homogenizirati', smatra profesor Cipek.

Parlamentarni korektiv ili sudjelovanje u vladi, pitanje je na koje si MOST mora odgovoriti.

'Nudit će se jednom po jednom nešto zauzvrat da pristanu uz ovu ili onu opciju, ali je pitanje hoće li to uspjeti. Dakle MOST može zadržati neku cjelovitost i odlučit se da bude korektiv vlasti, jedne ili druge opcije jer očito je da građani žele jedan korektiv', smatra Cipek.

A kao što smo već ranije pisali, koaliranje ovakve stranke koja se još nije profilirala, moglo bi biti pogubno.

'Svakako je za MOST isplativije da daje jednu parlamentarnu potporu i da na taj način bude korektiv vlasti, a da ne ide u koaliciju. Svaki ulazak u koaliciju sada kad stranka još nema svoj identitet i profil, ja mislim da ne bi bio dobar za tu stranku', zaključje profesor Tihomir Cipek.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene