Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Političari iz nedavno osnovane stranke Pametno u četvrtak navečer su u Splitu predstavili svoj program koji se temelji na obrazovanju i znanosti koje žele postaviti kao temelj društva, a predlažu i niz od 18 reformi za koje drže da će zemlju dovesti do "Pametne Hrvatske 2031."


Na predstavljanju programa sudjelovali su splitska gradska vijećnica Marijana Puljak, njezin suprug, fizičar i poznati hrvatski znanstvenik Ivica, te profesor Ranko Goić i Kristina Vidan. Marijana Puljak je objasnila kako su najvažnije reforme u pravosuđu, u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi, te predlažu novi ekonomski model koji se temelji na "pametnim" specijalizacijama.

Vezani članci Slika nije dostupna DOMOLJUBNA KOLACIJA U SPLITU 'U Njemačku otišlo 93.000 mladih, koji je ovo po redu egzodus?' Slika nije dostupna 'OŠAMUTILO GA SUNCE' Milanović se zbunio oko datuma izbora

"Vjerujemo da ako svi zajedno upremo i krenemo dugo i teško raditi da ćemo jednoga dana postati zaista pametna Hrvatska", kazala je i dodala kako će se osim u 10. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima kandidirati i u gradu Zagrebu, dok će točne izborne liste i jedinice u kojima izlaze znati u subotu nakon skupštine stranke.

Predlažu da se reformom lokalne samouprave drastično smanje lokalne jedinice, da se uvede pet regija, Grad Zagreb, Središnja Hrvatska, Istarsko-primorska, Slavonska i Dalmacija, s najviše do 150 općina i gradova, a time bi se smanjio i broj političara, kojih sada ima oko 11.400, za čak tri puta. Svim tim potezima, boljom i racionalnijom upravom i boljim upravljanjem javnim poduzećima stranka Pametno predviđa da se može uštedjeti, pa čak i poticati gospodarsku aktivnost koja će onda donijeti do boljih uvjeta za poduzetnike koji bi na kraju generirali sav novac koji se može trošiti u obrazovanje, zdravstvo, socijalu, znanost, na mirovine.

JOSIPOVIĆ JASAN O SVOJIM SKLONOSTIMA 'Ako HDZ osvoji izbore, mislite da će zvati Čačića ili mene? Neće.'

Za izradu programa su angažirali čak 40 stručnjaka koji su na tome radili cijelo ljeto, a za svoja dugoročna rješenja i politici kažu da su temeljena na analizama i dokazima. U programu su, među ostalim, predložili konkretna rješenja počevši od decentralizacije, depolitizacija lokalne javne uprave, ograničenje političarima u lokalnoj samoupravi da mogu odraditi samo dva mandata, ulaganja u pravosuđe, uvođenje indeksa korupcije, te otvaranje ureda Dalmacije u Bruxellesu.

Cilj im je funkcionalno pravosuđe, povećanje broja zaposlenih, zemlja ekološki sačuvanih prirodnih resursa, zemlja dinamičke gospodarske aktivnosti, društvo bez korupcije i klijentizma, te država efikasne administracije. Zalažu se da radnici što duže ostanu radno aktivni, za pametnu imigracijsku politiku, za mješoviti mirovinski sustav, za preventivnu zdravstvenu zaštitu i liječenje u privatnim klinikama.

"Od glasača očekujemo da prepoznaju jedan zaista ozbiljan program. Nastojat ćemo ga što bolje prezentirati u javnosti i doprijeti do što većeg broja građana. Nadamo se da će građani uvidjeti da smo zaista jedina ozbiljna opcija trenutno na ovdašnjoj političkoj sceni i da će nam dati priliku da to i dokažemo u Saboru", zaključila je na kraju Marijana Puljak.

Političari iz stranke Pametno ističu da se od drugih razlikuju po ozbiljnosti i želji da zaista nešto naprave za zemlju i građane, a ne isključivo za svoje fotelje u Saboru. Zanima ih "pametna" ekonomija, "pametna" energetika, "pametna" poljoprivreda, kao i "pametne" specijalizacije koje će, smatraju, Hrvatsku dovesti do razvijenih zemalja, onih koje žive ukorak s vremenom i trendovima u svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook