Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Holy:

'Iskustvo manjinske vlade bilo bi dobro za Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica ORaH-a Mirela Holy ponovila je u nedjelju da ta stranka neće ulaziti u koalicije, ali ako bi o ORaH-u ovisilo raspisivanje novih izbora, spremni su sjesti za stol s lijevom opcijom i pokušati dogovoriti programsku suradnju te u Saboru podržati manjinsku vladu, a manjinska vlada bi, smatra Holy, bila dobro iskustvo za Hrvatsku.

"ORaH ne planira poslijeizbornu koaliciju ni sa kim, pa ni s SDP-om. U slučaju da o ORaH-u ovisi raspisivanje novih izbora, spremni smo sjesti za stol s lijevom opcijom i pokušati dogovoriti programsku suradnju. Ukoliko uspijemo dogovoriti određene programske iskorake .... onda ćemo eventualno takav sporazum dati na odlučivanje našim članovima i članicama stranke na unutarstranačkom referendumu. Ako bi oni takvo nešto potvrdili, mi nećemo ulaziti u koaliciju s lijevom vladom, nego ćemo podržavati manjinsku vladu kroz parlament", poručila je Holy na predstavljanju "ORaH-ove izborne kuharice održivog razvoja" u nedjelju u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ORaH u kampanji 'Preko noći rješavamo problem nataliteta' Slika nije dostupna Dali bi podršku, ali uvjet nisu fotelje Holy za Dnevnik Nove TV otkriva: 'ORaH ne želi u Vladu, provođenje programa bi kontrolirali iz parlamenta'

Mi smatramo da nema apsolutno nikakve mogućnosti za pozitivnu promjenu Hrvatske ukoliko se ne krene u snažnu reformu javnu uprave, pravosuđa, teritorijalnog ustroja i poreznog sustava, rekla je precizirajući u kojem slučaju bi bio moguć dogovor o programskoj suradnji, koja bi bila uvjet potpore manjinskoj lijevoj vladi.

Istaknula je kako u ORaH-u smatraju da bi "iskustvo manjinske Vlade bilo dobro za Hrvatsku zato što bi se sve političke elite morale naučiti demokratskom procesu i na tome da poštuju svoj program, što do sada nije bio slučaj, na žalost. Programi su uvijek zadnji, obećanja se iznevjeruju, političke elite rade što žele, a najčešće rade ono što je u njihovom interesu i interesu njima bliskih interesnih lobija", ustvrdila je Holy.

Da biste održivo promijenili društvo ne možete obećavati promjenu preko noći, rekla je navodeći za primjer da je Danskoj trebalo šest godina za reformu uprave. ORaH neće lagati građanima i obećavati im da će za pola godine odlično živjeti, rekla je i istaknula kako u toj stranci smatraju da građani mogu podnijeti istinu i birati racionalno, temeljem programa koji im se nude.

ORaH-ova reakcija na javno pismo nekoliko bivših članova i dužnosnika

Holy, koja je bila ministrica zaštite okoliša, istaknula je kako je u tom području situacija zabrinjavajuća, da Hrvatska ne ispunjava ciljeve u zadanim rokovima i da će plaćati penale. "Ljude se pokušava kupiti s sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i enegetsku učinkovitost gdje im se daju određena financijska sredstva za nabavu A+++ uređaja. Međutim, na taj način nije moguće voditi ozbiljnu politiku zaštite okoliša", kazala je. "Tu su nam potrebne ozbiljne reforme i naravno borba s korupcijom i interesnim grupama, koje su snažno premrežile ovo područje i možemo slobodno reći da u ovom području mafija vlada Hrvatskom", ustvrdila je Holy.

Upitana o izbjegličkoj krizi, Holy je rekla kako misli da živimo u zabludi kada smatramo da su odnosi među europskim državama odnosi prijateljstva. "EU funkcionira kao jedna interesna zajednica u kojoj svaka članica treba prepoznati svoj interes. Ova kriza se ne može riješiti bez zajedničke europske politike", kazala je ocijenivši da se tom krizom niti u jednoj državi članici, pa niti u Europskoj uniji općenito, uopće ne upravlja, "a kriza kojom se ne upravlja može postati samo jako veliki problm."

Što obećavaju i čemu se nadaju

Upitana kako bi u ORaH-u zaustavili iseljavanje mladih i obrazovane radne snage iz Hrvatske, Holy je rekla da je za rješevanje tog problema potrebna strategija održivog gospodarstva gdje će se točno reći koje su strateške odrednice razvoja države u sljedećih 20 godina. U ORaH-u smatraju da su sektori energetike, poljoprivrede, proizvodnje hrane, vodnog sektora te "zelena ekonomija" ključni za samoodrživost društva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene