Kandidati će se, ako ne prije, sučeliti 8. studenog na - izborima. Prvi put u hrvatskoj povijesti birači će na biračkom listiću osim liste, moći zaokružiti i jedno ime, za koje smatraju da bi bio odličan saborski zastupnik.


Listić će biti poveći, a je li glasovanje komplicirano - analizira Mislav Bago u Dnevniku Nove TV.

Vezani članci Slika nije dostupna VIRTUALNI PREGLED Pogledajte tko sve ide u Sabor Slika nije dostupna Veliko terensko istraživanje Dnevnika Nove TV u 19:15: Kako 'dišu' 3. i 9. izborna jedinica?

Novi parlamentarni izbori ovog puta donose i nova pravila. Ne samo stranke i koalicije, odsad ćete moći birati i svog kandidata. Ako primjerice glasate za listu "B" i kandidata broj 5. na toj listi, birali ste listu koju želite i kandidata kojeg želite i to je siguran glas.

Možete isto tako zaokružiti jednog kandidata s bilo od ponuđenih listi i to je također u redu. Ako se pak odlučite glasati za čitavu listu i zaokružite, primjerice listu "C" (od ponuđenih A, B, C, D), tad ste glas jednostavno dali opciji za koju vjerujete da je u redu i to ste napravili dobro.

Parlamentarni izbori 2015. Državno izborno povjerenstvo kandidature za izbore zaprima u Visokoj, potom u Saboru

No postoje i druge mogućnosti na koje morate paziti. Ako ste u jednom trenutku glasovali na način da ste zaokružili kandidata na listi "A", potom zaokružili listu "B" te i kandidata na listi "C", na kraju će vaš glas otići listi "B", a kandidati koje ste zaokružili, neće dobiti vaš glas.

Nadalje, ako na listi zaokružite tri kandidata, jer ste ih htjeli nagraditi svojim glasom, vaš glas neće otići njima, već čitavoj listi, odnosno političkoj opciji pod kojom se oni nalaze.

Ima još situacija koje se trebaju razjasniti, pa tako i ona ako glasujete za dva kandidata na dvije liste, vaš glasački listić bit će nevažeći. Isti rezultat će biti ako zaokružite dvije liste.

U narednim danima prije samih izbora, mediji i nevladine udruge još će se detaljno pozabaviti obrazloženjima kako glasovati na nadolazećim izborima, jer u mnogim izbornim jedinicama umjesto glasačkog listića, dobit ćete glasačke knjižice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook