Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravila za prijave

Parlamentarni izbori 2015 DIP objavio postupak kandidiranja na skorašnjim izborima u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u sklopu Parlamentarnih izbora mogu predložiti jedna politička stranka, koalicija stranaka i birači, kandidate za zastupnike nacionalnih manjina predlažu političke stranke, birači i manjinske udruge, podsjetili su iz Državnog izbornog povjerenstva.

Od utorka teče rok od 14 dana za podnošenje kandidatura za Parlamentarne izbore, podnose se DIP-u i moraju prispjeti najkasnije do ponoći, 19. listopada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Izradili stručnjaci' 5+ HRVATSKA Kampanja HDZ-a kopija srpskog NDP-a? Slika nije dostupna Parlamentarni izbori 2015 'Naši kandidati znat će se postaviti prema revolucionarnoj ekstremnoj desnici'

U deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, u kojima se bira po 14 zastupnika, te u XI., u kojoj tri zastupnika bira 'dijaspora', odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, listu za izbor zastupnika u Sabor može samostalno predložiti jedna politička stranka ili koalicija stranaka (koalicijska lista).

ANKA JE MRAK Ministrica graditeljstva krenula u kampanju sa zanimljivim sloganom

Birači predlažu neovisnu kandidacijsku listu s najmanje 500 pravovaljanih potpisa birača izborne jedinice za koju se lista predlaže. Birač može potpisom poduprijeti više lista, ali samo u onoj izbornoj jedinici u kojoj ima prebivalište.

Koga se ne smije kandidirati na Parlamentarnim izborima

Kandidatom se može biti samo na jednoj listi i samo u jednoj izbornoj jedinici. Birači i političke stranke ne smiju kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci i to ako se u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njezino izvršenje, podsjeća DIP.

Jadranka Kosor ide u koaliciju s Radimirom Čačićem

Birači i političke stranke ne smiju kandidirati osobe za koje u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora (utorak, 6. listopada) nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene za kaznena djela protiv protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva (genocid, zločin agresije, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, terorizam, terorističko udruženje, mučenje i ropstvo), te za kaznena djela protiv života i tijela (teško ubojstvo), ističe DIP.

Kandidati nacionalnih manjina na Parlamentarnim izborima

Ista ta pravila vrijede i za kandidiranje u XII. jedinci, u kojoj osam svojih zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina.

Kandidate nacionalnih manjina mogu predložiti političke stranke, birači i manjinske udruge. Za pravovaljanu kandidaturu za manjinskog zastupnika i njegovog zamjenika treba najmanje 100 potpisa birača pripadnika te nacionalne manjine.

Birač može potpisom poduprijeti više prijedloga kandidatura te nacionalne manjine. Kada pripadnici više manjina zajedno biraju jednog zastupnika, za pravovaljanu kandidaturu treba najmanje 100 potpisa birača pripadnika tih nacionalnih manjina.

Pripadnici srpske manjine predlažu najmanje jednog, a najviše tri kandidata i njihove zamjenike, pripadnici mađarske i talijanske manjine predlažu po jednog kandidata i njegovog zamjenika.

Po jednog kandidata za saborskog zastupnika predlažu pripadnici češke i slovačke manjine, austrijske bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine i albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.
Birački potpisi prikupljaju se na obrascima koje je propisao DIP, a koji se od utorka, 6. listopada, mogu kupiti u prodavaonicama Narodnih novina ili preuzeti na internet stranicama DIP-a www.izbori.hr.

Na toj je stranici, navode u DIP-u, dostupan i poseban program namjenjen ispunjavanju obrazaca prijedloga kandidacijskih lista, odnosno kandidatura.
Parlamentarni izbori, koje je u ponedjeljak raspisala predsjednica Republike, osmi su po redu i prvi parlamentarni izbori na kojima će birači moći koristiti preferirani glas, dakle na listi za koju budu glasovali moći će zaokružiti i kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju.

Izbori će se održati u nedjelju, 8. studenoga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene