Robert Mugabe (Foto: AFP)
Robert Mugabe (Foto: AFP) Foto: Afp

Parlament Zimbabvea u utorak poslijepodne počeo je zasjedanje razmatranjem zahtjeva za razrješenjem predsjednika Roberta Mugabea, koji zemlju vodi 37 godina, javlja AFP.


Predsjednik Nacionalne skupštine Jacob Mudenda je pred zastupnicima dvaju parlamentarnih domova rekao da smatra da je taj zahtjev prihvatljiv.

Vezani članci Prosvjednici gaze ploču s natpisom Ulica R. Mugabea (Foto: AFP) Zimbabveanska vladajuća stranka smijenila i izbacila Mugabea, čeka se da odstupi i s vlasti Prosvjedi u Zimbabveu (Foto: AFP) Očekuju pad Mugabea: "Ako bude tvrdoglav, mi ćemo organizirati da bude otpušten u nedjelju"

"To izglasavanje povjerenja je bez presedana u povijesti Zimbabavea od njegove nezavisnosti" 1980. godine, naglasio je.

Stranka na vlasti ZANU-PF je odlučila pokrenuti proceduru svrgavanja šefa države koji uporno odbija pozive na ostavku nakon vojnog udara u noći između 14. i 15. studenoga.

Tijekom hitnog sastanka u nedjelju, vladajuća zimbabveanska stranka ZANU-PF smijenila je s dužnosti čelnika stranke Mugabea (93) i iz svojih redova isključila njegovu suprugu Grace Mugabe.

Prema članku 97 zimbabveanskog ustava, Nacionalna skupština i Senat mogu običnom većinom pokrenuti proceduru razrješenja predsjednika.

Formirano je istražno povjerenstvo koje će sastaviti rezoluciju svrgavanja, koja bi trebala dobiti dvije trećine glasova. (Hina)