Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primijenio kanonsko pravo

Papa suspendirao biskupa da bi vrijednu imovinu dobili talijanski benediktinci u Istri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. suspendirao je mons. Ivana Milovana, biskupa Porečke i Pulske biskupije, zbog spora s talijanskim benediktincima predmet kojega je imovina nekadašnjeg benediktinskog samostana u Dajli.

Papa je imenovao vatikanskog biskupa mons. Santosa Abrila y Castella da u ime Biskupije i Župe Dajla potpiše sporazum o uređenju međusobnih odnosa. Time je papa Benedikt XVI., primijenivši kanonsko pravo, učinio presedan ne samo u hrvatskoj sudskoj, već općenito svjetskoj praksi. Time je otvorio 'Pandorinu kutiju' jer to omogućuje svim nekadašnjim stranim vlasnicima crkvenih i drugih dobara da ih dobiju natrag na uštrb hrvatske države i njenih građana, neposredno narušavajući državni suverenitet, piše Novi list.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 5 Problem "istarskih favela" Uzrujani Slovenci o optužbama da su okupirali hrvatsku obalu: "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i raketu za Mars"

Suspendiranjem domaćeg biskupa u odlučivanju i (ne)potpisivanju dokumenata čime svoju biskupiju dovodi na prosjački štap i ustupa je stranim državljanima, papa Benedikt XVI. stavio se iznad hrvatskih zakona, međudržavnog ugovora Hrvatske i Vatikana pa i samih Osimskih sporazuma kojima su benediktinci iz Dajle , kao talijanski državljani, već obeštećeni. A Papa će ih sada obeštetiti drugi put.

Naime, oni su već dobili 1,7 milijardi lira nakon Osimskih sporazuma od Republike Italije čime su obeštećeni kao talijanski građani. Budući da su jednom već primili obeštećenje više na to nemaju pravo, premda ga sada traže po drugi put, i to od Župe Dajla i Biskupije, što je pravno neutemeljeno. U pitanju su veliki novci, sveukupno - uključujući vrijednost nekretnina, sudske troškove, porez i ine naknade - oko 30 milijuna eura, stoji u Novom listu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene