Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa imenovao Mrzljaka biskupom varaždinskim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveti Otac Benedikt XVI. imenovao je msgr. Josipa Mrzljaka, dosadašnjeg pomoćnog biskupa zagrebačkog, za novog biskupa varaždinskog, izvijestio je Tiskovni ured Hrvatske

biskupske konferencije.

Pročitajte i ovo Kneginec prometna 8 Kneginec FOTO Teška prometna nesreća kod Varaždina: Uletio u dvorište kuće pa završio na krovu, ima ozlijeđenih Ilustracija u pritvoru je Mladić (24) nožem napao 27-godišnjaka u Varaždinu i teško ga ozlijedio

U priopćenju se dodaje da je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj
priopćila da je ta vijest objavljena danas u 12 sati u Vatikanu.

Biskup Josip Mrzljak rođen je 19. siječnja 1944. u Vukovaru u
obitelji Vladimira i Barice rođene Šimecki. Roditelji su mu živjeli u Krašiću, a u Vukovar su se doselili jer je otac kao državni službenik dobio namještenje. 

U svibnju 1945. otac je nestao i vjerojatno su ga
ubili komunisti kao i mnoge druge u to vrijeme u Vukovaru. Odmah nakon očeva nestanka Josip se s majkom i sestrom vraća u Krašić.

Osmogodišnje školovanje završio je u Krašiću u vrijeme kad je ondje bio zatočen zagrebački nadbiskup i kardinal blaženi Alojzije Stepinac. Godine 1959. odlazi u Nadbiskupsko dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje je maturirao 1963. Teologijski studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za svećenika ga je zaredio nadbiskup Franjo Kuharić 16. studenoga 1969.

Kao mladomisnik Josip Mrzljak je pastoralno pomagao u više župa, a zatim je bio kapelan u župi sv. Nikole u Koprivnici. Osam je godina bio župnikom u Ozlju, odakle je nekoliko godina upravljao i župom Vrhovac. 

Godine 1980. imenovan je župnikom u Sesvetskom Kraljevcu,
gdje ostaje 18 godina. U ljeto 1998. nadbiskup Josip Bozanić imenovao ga je biskupskim vikarom za svećenike i ravnateljem pastoralnih ureda Nadbiskupskog duhovnog stola, a malo zatim i kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. U toj ga službi zatječe i imenovanje za pomoćnog biskupa zagrebačkog. Za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali 6. veljače 1999.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnašao je službu predsjednika Vijeća HBK za kler, a danas je predsjednik Hrvatskog Caritasa, predsjednik Biskupske komisije HBK za Hrvatski Caritas te član Biskupske komisije HBK za odnose s državom, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK.

Inače, Varaždinska biskupija proglašena je 28. rujna 1997., a njezin prvi biskup bio je msgr. Marko Culej odlukom pape Ivana Pavla II.

Msgr. Culej preminuo je 19. kolovoza 2006. nakon duge i teške bolesti u 69. godini života, 43. godini svećeništva i 15. godini biskupstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene