Bura, ilustracija
Bura, ilustracija Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Mjesec studeni opravdao je svoje ime. Temperature diljem zemlje danas su karakteristične kasnoj jeseni, a orkanska bura stvara probleme u cestovnom i pomorskom prometu, a u višem gorju - pao je snijeg.


U Lici i Gorskome kotaru snijeg je zabijelio vrhove planina, dok je u podvelebitskom primorju, nošen burom, zalepršao i blizu mora.

''Svi smo željni snijega, željni smo skijaške sezone normalno, skijanja, bordanja i svega što ide uz snijeg.'', govori Antonio Dević iz planinarskog doma Mali Platak.

Olujna bura na mahove orkanska, stvarala je poteškoće kako u pomorskom tako i u cestovnom prometu.

''Prema predviđanjima ta bura bi trebala potrajati sve do nedjelje kada bi se trebao normalizirati promet.'', kometirao Valentin Crljenko, voditelj TJ Delnice HAC -a.

Osobni automobili ne smiju putovati Dalmatinom od Svetog Roka do Posedarja, dijelom Jadranske magistrale od Senja južnije kao ni Paškim mostom. ''Treba naravno imati i zimsku opremu i ako nema zimskih uvjeta ali je problem zbog dosta niskih temperatura koje su najavljene za sutrašnji dan'', rekla je Irena Čačić iz HAK-a.

Magla u Zagrebu Stiže prava zima: Slijede nam hladnoća, jak vjetar, a kiša bi se negdje mogla pretvoriti u snijeg

Bez trajektne linije jutros su ostali Cres i Lošinj, dok je Rab još uvijek odsječen od kopna.

''Život na otoku, mi se prilagodimo lako jer smo naučeni na jake bure, pogotovo ove koje dolaze sa jugoistoka, iz Karlobaga'', zaključio je Željko Peran sa Raba.

Hladno i burovito bit će i sutra.

''Sutra odnosno cijeli vikend hladnije, osobito s burom a onda u novom tjednu temperature neće biti tako niske.'', prognozira Dario Brzoja, metorolog Nove TV.

Tko voli malo hladnije vrijeme, jaku buru i tanki bijeli snježni pokrivač uživat će ovog vikenda. A vozači su osuđeni na strpljenje i obilazne prometnice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr