U Hrvatskoj su u noći na nedjelju pale prve pahulje snijega. Iako je snijega vrlo malo, HAK upozorava vozače na oprez i obaveznu zimsku opremu.

Galerija


Iako je bilo najavljeno da bi ponegdje moglo pasti i do 20 cm snijega, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda - najviše je snijega palo u Kutini gdje je izmjerena visina od 6 cm. Na Zavižanu i Plitvičkim jezerima je trenutno 4 cm snijega, a Parg-Čabar, Begovo Razdolje, Sisak i Slunj mjere 3 cm snijega.

Vezani članci Ivan Križanić, direktor HAC-ova Sektora za održavanje Vozače ponovno iznenadilo nevrijeme: U više od polovice prometnih nesreća uzroci su bili neprilagođena brzina i vožnja s ljetnim gumama Ususret snijegu u Lici oni pomažu starijima - 2 U Lici i Gorskom kotaru čekaju snježni val: Sljedeća dva dana ne preporučuje se izlazak starijima, ali ni onima mlađima i zdravijima

U Delnicama, Hrvatskoj Kostajnici, Karlovcu, Krapini i Lekeniku su 2 cm snijega, a po 1 cm je u Bjelovaru, Daruvaru, Križevcima, Lipiku, Samoboru, Virovitici i Zagrebu. Snijeg ili susnježica mogli bi padati još tijekom dana, u nizinama je poslijepodne moguća kiša.

Hrvatski autoklub upozorava vozače da slab snijeg povremeno pada u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Moguća je poledica. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim udarima. Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Trenutno su zbog vjetra samo za osobna vozila otvorene: dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27), dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3), Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8) te državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) na: autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga te na lokalnoj cesti LC 58107 Križišće-Kraljevica.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati obaveznu zimsku opremu na sljedećim cestama: DC42 u mjestu Poljanak te na ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.