Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok HDZ i Kastavska skupina zbrajaju i oduzimaju u kojim bi izbornim jedinicama mogli prikupiti najviše glasova, manje stranke strahuju za svoju sudbinu.


Kako bi izbjegli ponavljanje situacije iz 2007. kada su zbog nedostatnih 5 posto nužnih za osvajanje barem jednog mandata u izbornoj jedinici gubili glasove, potpredsjednik HSS-a, Božidar Pankretić smislio je plan. Povezati sve demokršćane i osigurati fotelje.

Vezani članci Željko Kerum Kerum predao kandidacijske liste: "Neću reći da bismo trebali biti kao IDS u Istri, ali..." Željko Kerum Željko Kerum sasuo salvu uvreda splitskom aktivistu i zaprijetio mu: ''Slušaj, klošaru četnički... Još jednom me spomeni i grkljan ću ti iščupat''

Odluka HDZ-a da ide samostalno na izbore ostavila je njihove koalicijske partnere HSS na cjedilu. Izlaz vide u okupljanju manjih stranaka u desni blok. 'Mislim da je logično da sve one glasove koji pripadaju ovom demokršćanskom korpusu okupimo na razini izbornih jedinica i mislim da na taj način neće biti rasipanja glasova', ističe Pankretić.

Rizik je velik, a glasovi mogu biti poklonjeni suparničkom taboru. Ako ne dobiju potrebnih 5 posto za mandat u određenoj izbornoj jedinici, ti glasovi idu najjačoj stranci u toj jedinici. Da se Hrvatska ne bi 'zacrvenjela' partneri HSS-u u ostvarenju ove ideje mogu postati gotovo svi s desnice. Neke su već pokušali vrbovati.

'Imali smo određene razgovore i sa gospodinom Bandićem', kaže Pankretić. 'Ne znam da se desnica razmrvila, ni da je treba obnavaljati', odgovara Bandić. 'Mislim da tu nije daleko ni gospodin Kerum', dodaje Pankretić. 'Mislim da tom korpusu pripada i gospodin Jurčić', nastavlja on. 'Što se tiče mene ne. Na ove izbore ja idem sa svojom koalicijom. U toj koaliciji neće biti toliko poznatih političare koje ste spomenuli', rekao nam je Ljubo Jurčić.

Sličnog su mišljenja i ostali s desnice. 'Teško da će moći okupiti članove svoje stranke da bi sastavio liste, a gdje ovakve nekakve ambicije da bi okupio nekakve stranke u nekakve koalicije. Dakle, HDSSB na izbore ide sam', kaže Vladimir Šišljagić, šef HDSSB-a. Pankretić gotovo kihotski vjeruje u svoj plan. U osvajanju saborskih fotelja nije vrijeme za glumljenje veličina, pogotovo kad je prijetnja s ljevice oštra.

'Pojedinačno neće predstavljati ništa, bit će beznačajan faktor. Zajedno, možemo predstavljati i odlučivati u kojem smjeru ide Hrvatska', zaključio je Pankretić. O tome što nude glasačima, ZR tek će biti govora.