Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć gradovima

Pankretić potpisao višemilijunske ugovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić potpisao je s karlovačkim gradonačelnikom Damirom Jelićem ugovor vrijedan 1,5 milijuna kuna.

Ugovor se odnosi na završetak mosta Banska Selnica - Pokupska Blatnica. U Generalskom Stolu otvorio je obnovljenu područnu školu Bukovje, a bio je i na potpisivanju ugovora za projektiranje, dobavu i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Ogulina, vrijednog 30,8 milijuna kuna. Ministar Pankretić i direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić rekli su da je taj projekt, osim radi zaštite okoliša, važan i kao izravan poticaj zapošljavanju te oporavku građevinarstva i ukupnoga gospodarstva.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Ogulinski gradonačelnik Nikola Magdić rekao je da se zaštita okoliša ne odnosi samo na ogulinski kraj, pri čemu je istaknuo da se pročišćavanjem otpadnih voda prije ulaska u rijeku Dobru štite nizvodni gradovi Duga Resa i Karlovac te rijeke Mrežnica i Kupa. Po Husarićevim riječima, u Karlovačkoj županiji postotak priključenja na vodoopskrbu je 76 posto, kao što je hrvatski prosjek, ali su gubici vode preveliki i treba mnogo ulagati u popravke.

Pokrivenost županije kanalizacijskim sustavom samo je tridesetak posto, što je u odnosu prema četrdesetak posto lošega hrvatskog prosjeka još niže te je danas potpisani ugovor to važniji, rekao je Husarić. Podsjetio je pritom da u Karlovcu uskoro počinje 36 milijuna eura vrijedna realizacija projekta vodoopskrbe i odvodnje s pročistačem, financiranim i novcem iz ISPA programa Europske unije. Govoreći o vladinu cilju da se u svim djelovima Hrvatske ujednači razvoj i postignu dobri životni uvjeti, ministar Pankretić naveo je mnoge programe obnove infrastrukture, škola i vrtića, pri čemu je istaknuo kako vlada ‘vodi računa da se osmisli model decentralizacije novčanih sredstava, ali i odgovornosti, tako da sve, pa i buduće objedinjene male općine ili manje razvijene sredine, budu efikasnije’.

Za razvoj Hrvatske ključna će biti spremnost jedinica lokalnih samouprava da tijekom 2012. i 2013. godine iskoriste dvije milijarde i 250 milijuna eura iz fondova Europske unije. Zasad je u bazi projekata iz cijele Hrvatske njih 1600, s tim da su neki gotovo spremni za kandidiranje, a neki u fazi ideje na kojoj još treba puno raditi, istaknuo je. ‘Ukupna vrijednost svih tih projekata jest oko 25 milijarda eura. Iz Karlovačke županije, primjerice, njih 124 teže 650 milijuna eura, ali sve to tek treba realizirati’, dodao je Pankretić.

Indeksiranje po pet kriterija

Na novinarsko pitanje neće li zbog lošije kadrovske ekipiranosti malih općina projekte i povlačenje novca moći ostvariti opet samo najrazvijeniji i produbiti jaz neujednačenog razvoja u Hrvatskoj, Pankretić je odgovorio da je vlada upravo jučer donijela važnu odluku kako bi se to spriječilo. ‘Vlada je donijela Uredbu o indeksaciji po kojoj će svi gradovi i općine i županije biti indeksirani po pet kriterija, temeljem čega će se sačiniti lista razvijenosti. Sve sredine koje budu ispod 75 posto indeksa bit će proglašene potpomognutim područjima za koja će biti projektirane posebne i brojne mjere’, rekao je. Tu opredijeljenost vlade i prije indeksacije potvrđuje i današnje otvorenje obnovljene škole u Bukovju u općini Generalskome Stolu jer vlada ne zaboravlja niti jedno slabije razvijeno područje, zaključio je ministar Pankretić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene