Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pančić u Saboru mahao ružičastom hobotnicom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sam kraj današnjega saborskoga aktualnog prijepodneva obilježila je razmjena oštrih riječi između SDP-ovih zastupnika i premijera Ive Sanadera.

Ivica Pančić (SDP) Sanaderu je rekao kako se na autocestama u Hrvatskoj urušavaju vijadukti zbog, kako je rekao, "korištenja materijala za izgradnju apartmana, stanova i kuća za odmor kojima se plaća mito za dobijene poslove".

Premijera je upitao stoji li osobno iza mutnih poslova u cestogradnji te, ako ne stoji, što konačno kani učiniti da se taj kriminal sankcionira.

"Ovo vam je vjerojatno bilo zadnje pitanje koje ćete postaviti u
Saboru", uzvratio mu je Sanader, upitavši ga gdje je završio materijal za braniteljske stanove koji su, kaže, za Pančićeva mandata imali deset centimetara kraća vrata i bili bez pipa, parketa i s manjkavim instalacijama.

Pančiću je poručio i da Hrvatska ima trodiobu vlasti, te da presude donose nadležna tijela, a ne političke stranke, kako je to bilo do 1990. 

"Razumijem vašu borbu za mjesto na izbornoj listi, ali mislim da ste na pogrešnom putu, nisam siguran da bih vas, kad bih bio predsjednik vaše stranke, uvrstio na listu", kazao je Sanader.

Pančić mu je, pak, odgovorio kako sada shvaća zašto ga Tuđman nije cijenio. "Ali, meni ste dragi na nekako čudan način, imate, ako ništa drugo, duha pa i kad vam se urušavaju vijadukti", dodao je.

Sanaderu je predložio da za svoj zaštitni znak izabere hobotnicu, "kao simbol sveopće korupcije u koju Hrvatska propada zahvaljujući vama i vašoj vladi".

Pančić je pritom pokazao i plišanu ružičastu hobotnicu, na što ga je predsjednik Sabora Vladimir Šeks upozorio da ju makne.

"Prije tri godine mahali ste prislušnim uređajima, prije sedam godina zveckali oružjem na trgu, a sada se plašite obične igračke", odgovorio je Pančić Šeksu, na što mu je ovaj savjetovao da hobotnicu pokuša spremiti "na lešo".

Marin Jurjević (SDP) podsjetio je da ga je "vesela družina iz
splitskog škvera tužila radi uznemiravanja javnosti".

Sanadera je upitao je li ga osobno uznemirio svojim pitanjima, te je li ga uznemirila Europska komisija "konstatacijom oko korupcije, u kojoj škver navodi kao lakmus papir".

Sanader mu je uzvratio čitajući SMS vijest da je Hrvatska po indeksu percepcije korupcije za 2007. manje korumpirana nego lani, te da je dobila ocjenu 4,1, najveću u posljednjih 10 godina.

Još jednom je naglasio da je sudska vlast neovisna od izvršne, te da je "prošlo vrijeme kada ste vi odlučivali tko je okrivljen i donosili presudu".

Jurjević mu je, pak, kazao kako Hrvatska po korupciji stoji gore od afričkih zemalja.

"Kad ste dolazili na vlast obećali ste narodu da ćete ga uvesti u Europu, a vidimo da smo stigli u Afriku. Ili ne znate zemljopis, ili ste varali narod. Pametni će znati odgovor", zaključio je Jurjević.

Sabor je sjednicu nastavio raspravom o nizu prijedloga potvrđivanja međunarodnih i financijskih ugovora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene