Čak 207 puta intervenirali su splitski vatrogasci prošle godine zbog požara na kontejnerima. Štete od paleži kontejnera iznose na desetke tisuća kuna. Građani su ogorčeni.

Galerija


Dan za danom splitski vatrogasci imaju iste glavobolje - gase zapaljene kontejnere. Izgorio je i parkirani automobil.

Vezani članci Marin Barišić Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić pozitivan je na koronavirus Aktivna Hrvatska - 1 Split ovu subotu vježba uz Aktivnu Hrvatsku na rivi, pridruži se treningu!

"To nije u redu. Ovo bi trebalo sve pozatvarati, sve ove mlade. To se opija, obloče i gotovo je. To radi šta ga je volja! Šteta je velika, svi kontejneri ovdje su izgorjeli", kaže Ljubo Tomić iz Splita.

"Nije prvi put. I ovdje je na kantunu zgrade gorjelo, znači svako malo. Ne znam kako to nazvati. Vandalizam!" poručuje Ljubica Glavurdić, predstavnica stanara.

Zbog paleži kontejnera splitski vatrogasci prošle su godine intervenirali čak 207, a ove godine tridesetak puta.

"Dosta je velik broj intervencija. Ako govorimo o šteti, možemo reći o materijalnoj, jedna intervencija vatrogasaca stoji 500 kuna. Sad vi to pomnožite i dobit ćete lijep broj", kaže Mario Mikac iz JVP-a Split.

Kontejneri su postavljeni na oko tisuću lokacija u gradu, a svaki stoji oko dvije tisuće kuna, no kada izgori, vrlo često strada i druga imovina, poput automobila.

Splitska policija u prosincu je privela 30-godišnjaka koji je od kolovoza do studenog zapalio 17 plastičnih i jedan metalni kontejner. Šteta je procijenjena na 36.000 kuna. Podneseno je posebno izvješće DORH-u.

"Čistoća plaća odgovornost za svoju imovinu, i to preko izabranog osiguravajućeg društva svaku godinu nadoknade štetu", napominje Lukša Regjo iz Čistoće Split.

"Ne može Grad dizati ruke! Oni to moraju sanirati! Hoće li oni to napraviti da se po zgradama stave neke kamere, koje bi imale uvid", napominje Glavurdić.

"Jako je teško postaviti kamere na te lokacije u gradu, bilo bi preskupo, a negdje nema ni tehničkih mogućnosti za to", uvjeren je Regjo.

Zbog zapaljenog kontejnera u Kaštelima je u nedjelju do temelja izgorjela menza. "Molimo građane da ne bacaju zapaljive stvari u kontejnere i da pripaze što rade jer ovo je nepotrebno!" napominje Mikac.

Za takav bezobrazluk predviđene su zatvorske kazne, ovisno o kvalifikaciji, mogu ići i do pet godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.