Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi saziv pakistanskog parlamenta prisegnuo je u ponedjeljak na prvoj sjednici i odao počast ubijenoj bivšoj premijerki Benazir Bhutto, no još je nepoznanica tko će voditi novu koalicijsku vladu koja bi mogla svrgnuti s vlasti predsjednika Perveza Musharrafa.


Sjednica je održana pod snažnim osiguranjem oko zgrade parlamenta koji su uspostavile snage reda, javlja agencija AFP.

Vezani članci Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak" Ministar zdravstva, Vili Beroš Beroš otkrio zabrinjavajuće podatke: ''Bolnice bilježe daljnji porast broja pacijenata s post-COVID sindromom''

"To je zadnji dan diktature", izjavio je novinarima prije otvaranja sjednice Asif Ali Zardari, udovac Benazir Bhutto, koji danas zapravo vodi njezinu Pakistansku narodnu stranku (PPP).

Nakon prisege, 342 zastupnika odala su počast Bhutto, ubijenoj 27. prosinca tijekom predizbornog skupa.

Na izborima je PPP osvojio 121 mjesto od 342 u parlamentu i sastavit će koalicijsku vladu s Pakistanskom muslimanskogm ligom (PML-N), koja je osvojila 91 mjesto, a vodi je bivši premijer Nawaz Sharif.

Agencije javljaju kako još uvijek nije poznato tko će voditi novu koalicijsku vladu i očekuju da će predsjednik Musharraf zadužiti za sastav vlade nekog čelnika PPP-a.

Ali Zardari i Sharif potpisali su poslijeizborni koalicijski sporazum i najavili da će u sudnice vratiti suce koje je u svojoj čistki smijenio predsjednik Musharraf.

Musharraf je bio ključni regionalni suradnik Sjedinjenih Država u njihovu ratu protiv terorizma, no njegov reizbor na dužnost predsjednika protekao je u nepravilnostima, zbog čega je Musharraf smijenio niz sudaca u zemlji.

Jedina muslimanska država s nuklearnim oružjem, 160-milijunski Pakistan, bio je u 2007. izložen brojnim napadima terorista bliskih mreži Al-Qaidi i talibanima. Pritom je ubijeno više od tisuću ljudi.

Zemlja je k tomu u velikim gospodarskim teškoćama s jakom inflacijom i rastućim deficitom, a potencijalni sukob predsjednika i vlade u regiji i svijetu budi strah od dodatne nestabilnosti.

Za Musharrafa je najveća opasnost upravo povratak smijenjenih sudaca, a među njima je i predsjednik Vrhovnog suda Iftikhar Muhammad Chaudhry. Suci će vjerojatno proglasiti neustavnim ponovni izbor Musharrafa za predsjednika države u listopadu, dok je još bio zapovjednik vojske.

Novi saziv parlamenta pokušat će smanjiti moć predsjednika Musharrafa, podsjeća američka agencija AP, tako što će amandmanima na ustav predsjedniku oduzeti ovlast za raspuštanje vlade.