Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U dvorcu Trakošćan

Pahorov ured službeno potvrdio sastanak s Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured slovenskog premijera Boruta Pahora potvrdio je da će se u petak u dvorcu Trakošćanu susresti slovenski premijer s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

To će biti prvi sastanak Pahora s novom hrvatskom premijerkom otkako je ona preuzela dužnost, a tim će se sastankom nastaviti bilateralni pregovori na razini premijera koji su započeli 24. veljače ove godine u dvorcu Mokricama u Sloveniji. Tada se Pahor prvi put nakon svog izbora na mjesto premijera potkraj prošle godine sastao s bivšim hrvatskim premijerom Sanaderom, a njihova drugog predviđenog susreta kasnije nije bilo.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

Slovenski mediji navode da Pahor očekuje da će se na prvom sastanku s novom hrvatskom premijerkom postići korak naprijed u rješavanju graničnog pitanja zbog kojega su zaustavljeni hrvatski pristupni pregovori s EU-om.

>> SAD želi rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, koji boravi u posjetu Washingtonu, kazao je za slovensku agenciju STA da će prvi susret Pahora s premijerkom Jadrankom Kosor biti u prvom redu susret upoznavanja i gradnje povjerenja između dviju država.

Žbogar očekuje otvoren razgovor Pahor-Kosor

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u da od prvog susreta premijera Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor očekuje otvoren razgovor i jačanje međusobna povjerenja, a slovenski su mediji sumnjičavi prema izgledima da se na sastanku postigne deblokada. 'Očekujem otvoren razgovor koji će osnažiti povjerenje između dviju država', rekao je Žbogar u Washingtonu, gdje je jedna od tema njegovih razgovora i suradnja Slovenije sa Sjedinjenim Američkim Državama pri stabilizaciji stanja u regiji te odnosi s Hrvatskom. Žbogar, koji za posjeta Washingtonu u srijedu razgovara i s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, u protekla dva dana razgovarao je s više američkih kongresnika i senatora, a jedna od tema bilo je i stanje na zapadnom Balkanu te odnosi Ljubljane i Zagreba.

Žbogar je naglasio da je SAD zainteresiran za brži napredak cijele regije prema euroatlantskim ustanovama i rješenje slovensko-hrvatskoga graničnog prijepora. Zagreb i Ljubljana potvrdili su da će se prvi susret nove hrvatske premijerke s Pahorom održati u dvorcu Trakošćanu. Slovenski mediji popodne su vrlo sumnjičavo procjenjivali izglede da taj sastanak donese napredak prema deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Polazišta dviju strana glede graničnog prijepora ostaju ista i taj susret treba 'stvoriti dojam' da se u odnosima dviju država 'nešto događa' nakon propasti posredničke inicijativ europskog povjerenika Ollija Rehna, javio je Slovenski nacionalni radio u srijedu. Slovenski mediji prenijeli su u srijedu popodne i populističku provokaciju nacionalističkog vođe iz Ljubljane Zmage Jelinčiča koji je Pahorovoj vladi navodno predložio da se u Istri i na kvarnerskim otocima održi 'referendum'.

Slovenska 'povijesna ozemlja' protratili su komunisti, a na referendumu o tome žele li živjeti u Hrvatskoj ili Sloveniji smjeli bi glasovati oni stanovnici Istre i kvarnerskih otoka koji su ondje imali prebivalište 1991., rekao je Jelinčič, a prenijeli slovenski mediji. Uz Stranku slovenskog naroda (SSN) iz Maribora Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka (SNS) jedina je politička skupina u Sloveniji koja zagovara reviziju negdašnjih međurepubličkih granica te izražava teritorijalna presezanja za susjednim državama. (Hina)

Vjerujete li da Hrvatska može brzo završiti pregovore sa Slovenijom oko granice?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene