Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastanak u Ptuju

Pahor: Susret s Kosor i Tadićem bit će 'nešto posebno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da će njegov susret s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor i srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u petak biti "nešto posebno" te da od njega očekuje daljnje jačanje međusobnog povjerenja.

'Taj će susret biti nešto posebno i raduje me optimistična atmosfera vezana za značenje tog susreta za sigurnost i blagostanje ljudi', rekao je Pahor novinarima u četvrtak nakon redovite sjednice slovenske vlade. Pahorov ured prije toga je objavio da će susret u petak u Ptuju između njega i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor te srbijanskog predsjednika Borisa Tadića biti posvećen pripremama za skorašnju regionalnu konferenciju o približavanju susjednih zemalja EU te jačanju međusobnih gospodarskih odnosa, ali i pitanju aktualnih odnosa tih zemalja.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

'Slovenija, Hrvatska i Srbija sve brže rješavaju svoja međusobna pitanja, a naše međusobno razumijevanje važno je i za razumijevanje u cijeloj regiji', rekao je Pahor. Susret na Ptuju bit će 'radne, prijateljske i neformalne' naravi, a na njemu će biti riječi i o skorašnjoj regionalnoj konferenciji, te pitanjima aktualnih odnosa u susjedstvu, istaknuo je Pahor. Konferencija čelnika zemalja jugoistočne Europe na Brdu kod Kranja 20. ovog mjeseca po njegovim bi riječima trebala dati odgovor na pitanje što zemlje jugoistoka Europe mogu ubuduće učiniti u razvitku Europske unije, te raspravljati o njihovu približavanju EU-u.

Pahor je rekao da će susret pokazati kako je međusobno razumijevanje u susjedstvu važno i za jačanje gospodarske suradnju. 'Jačanje povjerenja uvijek je dobra investicija i donosi pozitivne kamate. U ovom dijelu Europe politički odnosi uvijek su bili uvjet za gospodarsku suradnju, a naše je povjerenje danas veće nego što je bilo prije', rekao je Pahor. Skorašnji ulazak Hrvatske u EU mijenja 'stratešku situaciju' i za Sloveniju, osobito njene granične regije prema Hrvatskoj, rekao je Pahor. Ocijenio je i da jaču potporu na putu u EU zaslužuje i Srbija, kako se ne bi obeshrabrile reformske snage koje podržavaju Tadića.

'Tadić je reformski i europski usmjeren, a ako bi Srbija previše zaostala nakon što u EU uđe Hrvatska, bilo bi to loše za Tadićevu vjerodostojnost i za reformske snage u Srbiji', ocijenio je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene