Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnik napustio njegovu stranku

Pahor odbija kritike i ističe ne želi ovisiti o 'radikalima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da kao umjereni političar ne želi doći u situaciju da njegova vlada bude ovisna o 'radikalnoj' ljevici ili desnici kao što je to u nekim europskim državama.

'Kod nas se kao i drugdje u Europi stvara uvjerenost da je umjerena politika pogrešna. U neke europske vlade ulaze ili ih podržavaju radikali, a ja ne bih želio doći u tu situaciju', rekao je novinarima Pahor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo dva glasa protiv Hrvat Žarnić je postao slovenski ministar okoliša Slika nije dostupna Roko Žarnić pred odborom parlamenta Hrvat za ministra: Nisam agent spavač!

Pahor je dodao kako sebe smatra umjerenim političarem i liderom socijaldemokrata 'nove orijentacije' koji su svjesni da država ne može distribuirati više nego što to omogućava gospodarska situacija. O shvaćanju da je takva socijalna politika neizbježna ovisna je i budućnost socijaldemokratskih stranaka, ocjenjuje Pahor koji svoju stranku vodi već 12 godina.

Pahor je spomenutom izjavom komentirao odluku parlamentarnog zastupnika njegove stranke Andreja Magajne da izađe iz stranke Socijalnih demokrata (SD) i pridruži se zastupničkom klubu Slovenske nacionalne stranke (SNS) i njihovu lideru Zmagi Jelinčiču, no posredno i nove ankete javnog mišljenja po kojima je popularnost njegove vlade dosegla dno i u kojima se ocjenjuje da je napustio socijalna načela slovenske ljevice. Izlaskom Magajne četveročlana Pahorova koalicija i dalje zadržava natpolovičnu većinu zastupnika.

'Nikada nisam bio socijalni radikal nego umjereni političar'

U zadnje vrijeme kritike na račun socijalne i ekonomske politike Pahora i njegove vlade, osobito kad je riječ o mirovinskoj reformi i reformi tržišta rada, iznose ne samo političari populističke i radikalne orijentacije nego i s ljevice. Inače tradicionalno lijevo usmjereni slovenski sindikati optužuju Pahora da je izdao načela 'socijalne države', a u slučaju promjena mirovinskog sustava najavljuju i referendum na kojemu bi tu reformu poništili.

'Magajna i i ja smo se razišli u pitanju radikalizma, ja nisam nikad bio socijalni radikal nego umjereni političar. Kad moram odlučiti da li po svaku cijenu zadržati nekoga s radikalnim načinom razmišljanja ili ostati umjereni političar, onda ću se uvijek odlučiti za potonje', kazao je Pahor, komentirajući gubitak jednog zastupnika u zastupničkom klubu svoje stranke.

Pahora optužio da je stranku udaljio od njenog programa

Magajna je danas na konferenciji za novinare rekao da je napustio Pahorove Socijalne demokrate jer je u toj stranci često 'osjećao nemoć' u izražavanju svojih ideja, ali i zato što se najjača slovenska lijeva stranka strukturnim reformama koje Pahor namjerava provesti 'udaljila od svog programa', te da će možda u parlamentu djelovati s nezavisnim zastupnicima bez obzira na njihovo stranačko opredjeljenje.

Magajna je također napao novi zakon o RTV Slovenija kojim se otvara mogućnost njene djelomične komercijalizacije. Iz premijerove stranke je istupio nakon stranačkih kritika zbog što je zajedno s oporbenim zastupnicima potpisao zahtjev za održavanje naknadnog zakonodavnog referenduma na kojemu će oporba spomenuti zakon pokušati opozvati.

Uz Jelinčiča, koji je izjavio da će slovenska televizija zbog spomenutog zakona biti podložna 'tajkunskim' političkim utjecajima, inicijativi za referendum na kojemu bi se slovenski birači opredijelili kakvu javnu televiziju ubuduće žele pridružili su se i članovi Slovenske pučke stranke (SLS), te Slovenska demokratska stranka koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša.

Pojedini slovenski mediji navode da je glavni razlog Jelinčičeva protivljenja implementaciji novog zakona o RTV Sloveniji zapravo planirano uvođenje novog programa za manjine na njihovim jezicima, kako ga je predložilo ministarstvo kulture. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene