Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak da želi da se što prije potpiše sporazum o arbitraži s Hrvatskom, jer bi se u suprotnom mogli pogoršati bilateralni odnosi koji bi se odrazili i na cijelu regiju.


'Ako propustimo ovu priliku, vrlo je vjerojatno da će započeti razdoblje s posljedicama koje se ne mogu predvidjeti, a to bi utjecalo na pogoršanje prilika u cijeloj regiji', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice slovenske vlade, na pitanja novinara o parafiranju i potpisivanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom. Slovenski mediji objavili su ovih dana da bi Pahor želio da se arbitražni sporazum potpiše još ovog mjeseca, zbog procjene da bi to kasnije bilo teško budući da u Hrvatskoj uskoro počinje kampanja za predsjedničke izbore u kojoj bi odnosi sa Slovenijom mogli biti jedna od tema.

Vezani članci Davor Božinović Božinović o premlaćivanju migranata i kokainu u vojsci. Otkrio i planiraju li se strože mjere zbog koronavirusa Leđa migranta nakon udaraca policije - 2 Policajci potvrdili: "Upotreba sile prema migrantima zakonom nije dozvoljena, ali je prisutna. Radi se o prešutnoj praksi. Rukovoditelji znaju za to"

>> 'Pahorov sporazum loš i za Sloveniju i za Hrvatsku'

'Slovenija se ne želi miješati u hrvatska unutarnja pitanja, no unatoč tome želi da do potpisa sporazuma dođe vrlo brzo, što prije - to bolje', rekao je Pahor, dodavši da on kao slovenski premijer već ima mandat za potpisivanje sporazuma o arbitraži, ali da to nije slučaj s predsjednicom hrvatske vlade koja još nije dobila odobrenje parlamentarnih tijela. 'Ako propustimo sadašnju priliku za potpis sporazuma o određivanju granice, onda će slijediti dugo razdoblje s mogućnošću novih incidenata, pogoršanja bilateralnih odnosa i slabijeg stanja u cijeloj regiji. Zato se valja potruditi da sporazum bude potpisan', upozorio je Pahor.

U vezi s kritikama oporbenih stranaka, te nekih osoba poput predsjednika prvog saziva demokratskog parlamenta Franca Bučara, kako je arbitražni sporazum za Sloveniju loš a za Hrvatsku dobar jer je uvažio njene stavove i jer Sloveniji nije zajamčen teritorijalni izlaz na otvoreno more, Pahor je ponovio kako osobno smatra sporazum dobrim, pa je za to i preuzeo političku odgovornost da se riješi dugogodišnji spor o granici. Uostalo, dodao je, kritike na arbitražu pojavljuju se i na hrvatskoj strani. 'Razumljivo je da kritike postoje na obje strane, ali je sporazum, onako kako je sada pripremljen, dobar', rekao je Pahor. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju