Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darinko Bago u Dnevniku Nove TV

'Pad kreditnog rejtinga će donijeti rezanje plaća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pad kreditnog rejtinga bit će crvena lampica za strane investitore. Državi će dodatno zakomplicirati dolazak do kredita ili - još gore - kamate na njih bit će sigurno veće. Pitanje je kamo će to odvesti hrvatsko gospodarstvo. O tome je govorio gost Dnevnika Nove TV predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago.

Što ovakav pad kreditnog rejtinga znači vama, izvoznicima, je li to dodatni udar?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kreditni rejting SAD-a Čelnik Standard & Poor's ne očekuje veći utjecaj na globalna tržišta Slika nije dostupna Kritike na Standard & Poor's Bijela kuća: Pogriješili su za dva bilijuna, a ipak su nam snizili rejting

Pad kreditnog rejtinga dugoročnog zaduženja u inozemstvu nije ugodan. Hrvatskim izvoznicima će značiti teži dolazak do kapitala. 10 zemalja EU je izgubilo kreditni rejting. Činjenica je da je ova kriza smanjila kreditni rejting mnogim zemlja. A ovo znači skuplji kapital. I prije ovoga je u Hrvatskoj kapital bio skuplji 70 posto više nego u EU.

BBB minus negativno - je li to Vama izenađenje ili očekivan potez.

Nije me iznenadio pogotovo jer je Financial Times objavio dva teksta u posljednjih 15 dana. Prvo tekst o hrvatskom gospodarstvu a prije dva dana je izašao tekst o stanju u hrvatskom društvu općenito, pozvano je na preispitivanje stanja u hrvatskom gospodarstvu. Imali smo i pad bruto domaćeg proizvoda u u ovoj godini.

Znači li veća kamata i skuplje proizvode?

Skuplji proizvodi nisu mogući jer na svjetskom tržištu se gleda najniža cijena. Morat će se negdje drugdje tražiti prostor za spašavanje.

Ako dođe do povećanja kamata, pa i troškova, hoće li poduzetnici biti prisiljeni npr. na smanjivanja plaća ili otpuštanja?

Neće biti otpuštanja, ali bi moglo biti smanjivanja plaća.

Bankari tvrde da će im 2011. biti izgubljena godina, kako poduzetnici gledaju na godinu pred nama?

Iduća godina će bita složena. U 4. mjesecu će vlada morati reprogramirati kredit od 750 milijuna dolara. Pitanje je hoće li ga reprogramirati na našem ili stranom tržištu. O tome će ovisiti daljnji razvoj situacije.

Sve više poduzetnika tvrdi kako je zbog ovih istraga koje provodi USKOK državna administracija mjesecima blokirana ili da nitko inače rutinske dokumente ne želi potpisivati. Je li to baš tako?

Spriječene su mnoge malverzacije u budućnosti, napisao je Financial Times, ali zato sada patimo. Končar radi dugo godina i velike poslove i zaposleni su uvijek gurali uprave, a sada uprave guraju zaposlene. Istrage se ne smiju zaustaviti. Mi moramo istrage istjerati na čistac i bit će nam lakše raditi u društvu bez korupcije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene