Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko ne osjeća

PAD CIJENA U odnosu na prošlu godinu jeftinija odjeća, struja, voda i prijevoz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odjeća, struja, voda i prijevoz pojeftinili su u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, ušteđeni novac na tim stavkama odlazi na hranu koja je u odnosu na prošlu godinu poskupjela.

Stučnjaci ističu nastave li cijene energenata padati, građani bi to trebali vrlo brzo osjetiti i u svojim novčanicima.

Pročitajte i ovo Kuglice sladoleda - 3 Vrtoglave cijene Što građani misle o novim cijenama omiljene ljetne slastice: "Poskupio je više od svega, vidi se što nam je euro donio" Slika nije dostupna Troškovi života USPOREDILI SMO CIJENE I PLAĆE Što je poskupjelo, a što pojeftinilo zadnjih 10 godina?

Nedjeljna gužva na tržnici. Ponuda je velika, no pazi se na svaku kunu. Iako su na godišnjoj razini cijene pale za 0.4 posto za građane, to je neosjetno. Iako većina vjeruje jedino stanju u novčaniku, statistika kaže da su u odnosu na srpanj prošle godine pojeftinili troškovi stanovanja, vode, električne energije i plina za 0.7 posto. Jeftinija je i odjeća čije su cijene pale za 1.3 posto, kao i prijevoz koji je pojeftinio za 5.1 posto.

'Ovo pojefitnjenje sigurno neće utjecati na to da građani nešto lakše žive, naime hrana je i dalje najveći dio troška u obitelji', napominje Krešimir Sever.

Cijene goriva strmoglavo padaju: Eurosuper 95 jeftiniji za 20 lipa

A ona je blago poskupjela i to za 0.6 posto. To je ujedno i razlog zašto građani lagana pojeftinjenja gotovo i nisu osjetili.

'Kako je hrana poskupjela, tako se recimo cijene energije pale pa se to, recimo to tako, manje - više uspjelo iznivelirati', rekla je Vedrana Pribičević, ekonomska stručnjakinja.

Cijene energije, ističe Pribičević, padaju zbog pada cijene nafte koja je na povjesno niskoj razini.

'Moguće je da će još to padati. Tako da će sigurno cijene enrgije u budućnosti isto padati i onda će možda građani moći više osjetiti da im je potrošačka košarica jeftinija', napominje Pribičević.

A da se cijene temeljito odvagnu svjedoče i trgovci.

'Važu, gledaju hoće li kupiti nešto jefinije. Gledaju cijene, jako su im bitne. Recimo, uzmu pužiće i vele 'joj, visoka cijena, tamo ima na akciji'. I gledaju, na svaku se lipu gleda', kazala je trgovkinja Melita.

Pojeftinjenje mlijeka u plastičnim bocama za 50 lipa dobro će doći. Novim pravilnikom Ministarstvo okoliša ukinulo je povratnu naknadu za boce. Neki su trgovački lanci zato već snizili cijene mlijeka, a očekuje se da će to učiniti i ostali početkom idućeg tjedna kada novi pravilnik stupa na snagu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene