Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Korupcija je ozbiljno naštetila Prometnom fakultetu jer nakon akcije Indeks interes za studij prometnih znanosti minimalan je i u jesenskom roku.


Počela je, naime, jesenska upisna groznica. Na Zagrebačkom sveučilištu mjesta je ostalo na 15 fakulteta i 3 umjetničke akademije. Tko nije uspio u ljetnom, pokušat će na jesenskom roku. "Mi smo imali u srpanjskom roku podjednak broj prijava kao i dosadašnjih godina, međutim svi pristupnici nisu uspjeli položiti razredbeni prag. Znači da je prijamni bio dosta težak? Ja ne bih to komentirala to oni znaju kako im je bilo', rekla nam je profesorica Karmela Barišić, s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Vezani članci Izbori maturanata - 3 Evo gdje je najveća navala: Koronageneraciji maturanata najpoželjnije zanimanje nije ni programer ni logoped Slika nije dostupna Ljetni upisni rok: Pogledajte koji su fakulteti najpoželjniji i gdje je ostalo još mjesta

Mjesta kao i inače ima i na PMF-u, ali samo na fizici i matematici i to na nastavničkim smjerovima. 'Problem su ta dva studija koji jesu teški, a nastavničko zanimanje u svijetu zapravo kod nas slabo kotira. Ne samo da je slabo plaćeno, nego nema društvenu vrijednost koju bi trebalo imati', objasnio je Mladen Juračić, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Od oko 2.200 slobodnih mjesta najviše je ostalo na Prometnom i Tekstilno-tehnološkom fakultetu, PMF-u, farmaciji i varaždinskoj informatici. Mjesta ima i na grafici, metalurgiji, geotehnici, agronomiji, šumarstvu i Hrvatskim studijima.

'To su uobičajene brojke tako da očekujemo da ćemo preostala mjesta popuniti u rujnu', objasnio nam je rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš te dodao da je podbačaj Prometnog fakulteta s upisima djelomično i rezultat minule akcije Indeks. 'Možemo li to povezati s akcijom Indeks? Mislim da bi se moglo, nije dobro naprečac zaključivati, ali očito da je percepcija odnosno akcija Indeks utjecala', zaključio je Bjeliš.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju