Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problemi

DOK ZAKON ČEKA OCJENU USTAVNOSTI Neizvjesna sudbina 300.000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikad više građana u blokadi. Njihov broj iz mjeseca u mjesec raste, a prema Fininim statistikama krajem siječnja bilo ih je čak 324 424. Ukupno su dužni 36,99 milijardi kuna.

Ovršni zakon koji im visi nad glavom još čeka ocjenu ustavnosti, a situaciju dodatno oduljuje činjenica da se čak 10 ustavnih sudaca tek treba izabrati. Promjene u Zakonu, kojima se blokirani nadaju, tek se razmatraju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od 1 do 9 milijardi kuna Za više od 320 tisuća Hrvata stižu nova pravila Slika nije dostupna S Udrugom blokirani HDZ NAJAVIO IZMJENE OVRŠNOG ZAKONA 'Dolazimo na vlast s rješenjem -Treba osloboditi tu energiju i zaposliti ljude'

Zakon koji se izravno tiče više od 300 000 građana još čeka ocjenu ustavnosti.

'Zadnje što su nam se javili je bilo 2014. godine pred kraj. Od onda nismo dobili nikakav odgovor čak niti mi, a niti predsjednica što je podnijela zahtjev kad je došla na mjesto predsjednice', rekao je Antun Rupa iz Udruge Blokirani.

Dok Ustavni sud razmišlja, broj građana u problemu, ali i njihov dug raste. Krajem siječnja ove godine dosegnuo je brojku od gotovo 37 milijardi kuna. Izvorna svrha Zakona jest zaštititi vjerovnike odnosno one kojima netko nije platio ono što je trebao, no sve se strane slažu da je otišao u potpuno drugu krajnost i da ga treba preispitati.

'Ministar pravosuđa je također najavio, čini mi se na aktualnom prijepodnevu, da su u tijeku pripreme Zakona i da će to doći u proceduru', rekao je Dražen Bošnjaković iz Odbora za zakonodavstvo.

'Moramo znati koji su ciljevi zakona postavljeni i jesu li se ostvarili ili nisu. Ja se sjećam da je jedan od ciljeva bio zaštita vjerovnika', napominje bivši predsjednik Sabora i član Odbora za zakonodavstvo, Josip Leko.

Trenutačni zakon, smatraju iz udruge Blokiranih, građanima jednostavno ne dopušta da se oporave i vrate dug.

'Pa naši su prijedlozi bili recimo što se tiče nekretnine, da se nekretnina nikako ne može prodati u bescijenje. Ne može se osobu iz jedine nekretnine van deložirat ni u kojem slučaju što se normalno čini', kazao je Rupa.

'Meni je potpuno neprimjereno da vas netko ovrši'

Bivša Vlada zakon je namjeravala mijenjati.

'Mi smo pripremili izmjenu Ovršnog zakona do zadnjeg detalja', rekao je bivši ministar pravosuđa, Orsat Miljenić.

Zadaća je bila s jedne strane bolje zaštitit dužnika. Ali i ispraviti nepravilnosti koje su se događale.

'Meni je potpuno neprimjereno da vas netko ovrši. Vi imate čitav niz troškova i komplikacija zbog tog postupka a recimo vi ste to već platili. U tom slučaju mi smo u tom prijedlogu stavili da bi se trebalo platit odštetu', dodaje Miljenić.

No Vlada se promijenila i sad mjesecima sve stoji. Iz udruge blokiranih žale se da im je obećano da će sudjelovati u izradi novog zakona, no to se, kažu, nije dogodilo.

'Oni rade sad na nečem drugom, nekom drugom dijelu tog zakona zbog EU. Tako da ovaj ovršni zakon kad će doći i ako će doći u bilo kakvu promjenu, to ne znamo', rekao je Rupa.

Iz Udruge blokiranih traže moratorij na ovrhe ili do ocjene ustavnosti zakona ili do njegove promjene.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene