Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrana skuplja

Ovogodišnja suša izazvala 'divljanje' cijena hrane!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljedice ljetnih suša osjećamo u hladnijim mjesecima. Najviše su se odrazile na voće i povrće koje je na tržnicama višestruko poskupjelo.

Dok cijene na tržnicama divljaju, kupnja na komad često je i jedina kupnja. Građani su na rubu izdržljivosti. 'Stvarno je teško. Ako imate 5 unučadi kao ja, pet Svetih Nikola, pet Lucija, pet Božića, pet rođendana, pet Uskrsa, računajte!', kazao nam je jedan gospodin.

Pročitajte i ovo Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna" Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

Računica je jasna. Gotovo sve povrće skuplje je u odnosu na prošlu godinu. Kupus u tome posebno prednjači. Skuplji je za nevjerojatnih 40 i pol posto. Rajčica je u godinu dana poskupjela za 31 i pol, mladi luk za 17, a češnjak za 11 i pol posto. Proizvođači tvrde da nije ništa neočekivano. Repromaterijal, proizvodnja sama i inputi su previsoki. I sigurno se to odrazilo u ovoj godini koja je bila sušna, bez vode i kiše', kaže Stjepan Horvat, predsjednik Udruge povrćara grada Zagreba.

>> Proizvodnja hrane izaziva trećinu stakleničkih plinova

Sve se to odrazilo i na voće. Vitaminska bomba iz agruma ove će zime biti nešto skuplja. U tim cijenama limun posebno prednjači. Limun, koji gotovo sav uvozimo, u odnosu na listopad 2011. poskupio je za čak 32 posto. Jabuke su skuplje više od 11 i pol, naranče gotovo 12, a mandarine blizu 11 posto.

Ministar smiruje da stanje nije alarmantno. 'Ponuda i potražnja čine svoje, mislimo, ali prateći sustavno kretanje cijena da ovo nije alarmantna situacija i da jednostavno trenutna potražnja za određenim proizvodima čine manje korekcije na tržištu', kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Manje korekcije plaćaju građani. A tržište ostaje i dalje ovisno o uvozu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene