Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rajčela Brezac iz Valbandona

Ovo je najbolja majka na svijetu u 2012.!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rajčela Brezac iz Valbandona proglašena je najboljom majkom na svijetu u 2012. godini. Zvučnu titulu dodijelilo joj je Društvo distrofičara Istre.

Rajčela 24 sata na dan skrbi o svojoj kćeri Sabini, koja već gotovo 30 godina boluje od iznimno rijetke metaboličke bolesti zbog koje se teško kreće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U pulskom zatvoru droge svih vrsta

Sabina je rođena kao zdravo dijete. Prvi problemi sa zdravljem počeli su se javljati u njezinoj sedmoj godini. 'Prvi su simptomi bili hod po prstima', prisjeća se njezina majka Rajčela Brezac, koju je Društvo distrofičara Istre nagradilo titulom najbolje majke u 2012. godini.

Nakon višegodišnjeg obilaska bolnica ustanovljeno je da boluje od vrlo rijetke bolesti. 'Radi se o jednoj metaboličkoj bolesti s nedostatkom enzima citokromoksidaze, što posljedično kod nje ima otežan hod', kaže Rajčela.

>> Ljudi kojima invaliditet nije prepreka, već dodatni poticaj u životu

Sabina se kreće uz pomoć štaka ili hodalice. Tu je uvijek i mama. Sve to ih nije obeshrabrilo. Iako lijek za Sabinino izlječenje još uvijek ne postoji, mama ne gubi nadu. 'S napretkom medicine naći će se lijek koji će njezine probleme riješiti, ako ne riješiti u potpunosti, ali barem smanjiti', kaže Rajčela.

Do tada krate vrijeme u druženju i razgovoru te vježbanju. Često se smiju, kuhaju, pripremaju slastice.

'Volim napraviti kompot, puding. Kavu isto volim skuhati. I tati i mami volim pripremiti kavu', priča Sabina Brezac. 'Voli pomagati nevjerojatno, pogotovo kod pripreme slastica. Svi se borimo protiv dodatnih kalorija, ali ona to inzistira', kaže Sabinina majka Rajčela.

Tata je, uz majku, Sabini velika podrška. 'Jako sam zadovoljna. Mama i tata mi pomognu oko onoga što mi treba', kaže Sabina. 'Teško je, ali kad se svi skupa slažemo, kad to ide, onda se sve lako prebrodi', kaže Rajčelin suprug Josip Brezac.

Majčina briga i posvećenost Sabininom izlječenju presudile su u ovom izboru. Iako je ponekad teško, Rajčela se ne predaje. To je, zaključuje, njezino glavno oružje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene