Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Želimo budućnost u kojoj svi rade, sretno žive i vole se!" To je Lovrina poruka, a sad upoznajte Lovru.


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je u srijedu govor pred Općom skupštinom UN-a. Dotaknula se aktualnih svjetskih problema poput migrantske krize. Posebno je istaknula djecu i ono što svjetski čelnici čine za njihovu budućnost. Govor je počela riječima šestogodišnjeg Lovre, koji se za nedavnog boravka u njezinu Uredu upisao u knjigu dojmova. Ima Lovro još poruka!

"Želimo da su svi sretni, vole se i rade."

Vezani članci Sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Antonija Guterresa (Foto: Ured Predsjednice) Predsjednica glavnom tajniku UN-a: ''Razmjena granica otvorila bi Pandorinu kutiju u bivšoj Jugoslaviji'' Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica ide na Opću skupštinu UN-a: Predstavit će jedan lokalni hrvatski projekt koji može biti globalni

Odzvanjaju Lovrine riječi ne samo Hrvatskom. A on dolazi iz podravskog mjesta Ždale blizu granice s mađarskom. Posjet Uredu predsjednice uvijek će pamtiti jer spomenula ga je pred cijelim svijetom. Bio je, kaže, jako sretan kad ga je Predsjednica spomenula i ponovno bi je htio vidjeti.

Lovri su u smišljanju teksta pomogle tete. On dobro zna zašto je važna svaka riječ koju je napisao.

'Zato jer je važno da se svi vole jer su dobri i ne tuču se i ne plaču se', kaže. Kada se radi ima se novaca pojasnio je, a evo zašto je važna sreća.

'Kad si sretan ne smiješ biti tužan jer si sretan', objašnjava.

Kod predsjednice je bila i Lovrina prijateljica Petra. Njoj je, rekla nam je, bilo lijepo kad su lijepo crtali i pisali. I ona je crtala i to cvjetiće i kućicu.

Uz drugu djecu iz vrtića Lovro je odabran za pisanje poruke.

'Lovro je najvještiji u prepoznavanju i pisanju slova kao i u drugim vještinama, matematici i likovnom pa smo zato Lovri prepustili tu čast', kaže Maja Peroković, odgojiteljica u vrtiću.

Lovrina je obitelj obaviještena da će Predsjednica njegove riječi koristiti u govoru, ali, kažu ne i u kojem. Zato su svi od kuće do vrtića iznenađeni.

'Nismo očekivali niti smo pomišljali na to', kaže Melita Kumer, Lovrina mama. Odgojiteljica kaže da ih je Predsjednica ugodno iznenadila.

Lovro se sramežljivo smije, kaže sad je faca i moraju ga slušati starije sestre.
Predsjednici bi, dodaje, rekao 'hvala'.