Obavijesti Video Pretražite Navigacija
14 slučajeva na godinu

Ovisnost o internetu: Dječak doživio slom živaca kad su mu roditelji uzeli LAN kabel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više mladih i djece ovisno o internetu. U Hrvatskoj se svake godine zabilježi 12-14 novih slučajeva, a ovisnost ne zaobilazi ni stariju populaciju.

Ovisnost o internetu uzima maha i u Hrvatskoj. Dok u SAD-u već postoje terapijski kampovi za ovisnike o 'world wide webu' u kojima terapije traju i do 3 godine, u Hrvatskoj se svake godine zabilježi 12-14 novih slučajeva ove ovisnosti. Konkretno, radi se o djeci i mladima u dobi od 7-18 godina, piše Slobodna Dalmacija.

Najmlađi zabilježeni ovisnik o internetu doslovce je doživio napadaj ludila i blaži živčani slom kad su ga roditelji ostavili u stanu bez kabla za vezu s internetom. Dječak je poludio i počeo razbijati po stanu.

Zaboravite Flappy Bird: OVO je 'nova ovisnost'!

Osim što izaziva ovisnost, pretjerano korištenje interneta djecu izlaže brojnim rizicima. Naime, djeca provodeći sve više vremena za računalom ili pametnim telefonom gube socijalne vještine što ih čini lakim plijenom, primjerice, pedofilima ili vršnjačkom nasilju koje se internetom širi rapidnom brzinom.

'Istraživanje iz 20212. godine pokazalo je da je čak 18 posto djece od 12-14 godina bilo izloženo nekom obliku nasilja preko interneta, a čak 11 % mladih izjasnilo se da su 'internet- nasilnici'. 55 posto učenika svakodnevno igra igrice na internetu, a 90 % populacije obuhvaćene istraživanjem svakodnevno po nekoliko sati provodi na internetu', rekla je za Slobodnu Dalmaciju terapeutkinja za ovisnosti Anita Ćudina.

No internet ovisnika nema samo među mlađom populacijom. Ona zahvaća i starije mahom je vezana uz računalne igrice, chat, online kockanje i cyber seks.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene