Broj poginulih cestovnom prometu do 2020. trebalo bi smanjiti za 50 posto, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u petak na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu u povodu Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu (WDR).

Galerija


Taj se dan obilježava svake godine treće nedjelje u studenome, a u Hrvatskoj ga organizira Udruga "Sigurnost u prometu" uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Vezani članci Jadna vozila Brzi i mahniti: Zastrašujuće je tko sve ima vozačku, voze kao muhe bez glave Loš dan Koliko god vam dan bio težak, barem niste istovarili 6000 cigli na krivu adresu

Obilježavanjem Svjetskog dana sjećanja nastoji se stvoriti globalna kultura pravilne upotrebe ceste i bolja sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na prijatelje i rođake stradale u prometu, podižemo svjesnost o potrebi odgovornog ponašanja u prometu na cestama, naglasio je na konferenciji za novinare Davor Georg Lisicin iz Udruge Sigurnost u prometu. Dodao je kako obilježavanjem nastoje potaknuti vlade i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu analitiku i istraživanje uzroka prometnih nesreća, te na donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika.

"Nažalost, zaključno sa četvrtkom 16. studenoga imali smo (u ovoj godini) 289 smrtno stradalih osoba, što je za sada povećanje od 6,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Stoga mislim da će teško doći do smanjenja stradavanja, ista je situacija i u drugim zemljama. Sudionici u prometu moraju sami reagirati, više se vezati pojasom, izbjegavati korištenja mobitela, jer samo na taj način značajno će se smanjiti broj smrtno stradalih", poručio je Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Rekao je kako je u proteklih 11 godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama nastradalo više od 200.000 osoba, poginulo 5262 osoba, teško ozlijeđeno 36.000, a lakše ozlijeđeno 160.000 osoba. Osobito zabrinjava smrtnost mladih između 15 i 29 godina u cestovnom prometu, upozorio je.

"Držimo se propisa, nemojmo konzumirati alkohol prije upravljanja vozilom, koristimo zaštitne kacige i pojaseve, poštujmo ograničenje brzine i vjerujem da će teško stradalih u prometu biti manje od 30 do 40 posto", poručio je Huljak.

Prometni stručnjak Željko Marušić iz Udruge Sigurnost u prometu upozorio je kako je prosječna starost vozila u Hrvatskoj 14 godina i apelirao na državu da smanji trošarine na vozila s najvišim sigurnosnim standardima EURO NCAP testa (6 zvjezdica) te pozdravio liberalizaciju taxi usluge koje će pridonijeti smanjenju pogibeljnost na hrvatskim prometnicama, osobito mladih koji konzumiraju alkohol u noćnim izlascima i sjedaju za volan. Također treba pojačati video nadzor prometa, smatra Marušić. Posebnu pozornost treba obratiti na najugroženije skupine sudionika u prometu: pješake, bicikliste i motocikliste, poručio je.

Profesor Davor Brčić s Fakulteta prometnih znanosti naveo je i trošak zbog stradavanja u prometu, koji prema procjenama iznosi 1,3 posto BDP-a na godišnjoj razini. Da bi se to izbjeglo, treba više poraditi na kvalitetnijoj prometnoj infrastrukturi, smatra Brčić.

Predstavljen je ovogodišnji program obilježavanja toga dana, koji se diljem svijeta obilježava u nedjelju, 19. studenog uz sudjelovanje relevantnih nevladinih organizacija, državnih organa, agencija, javnih tijela i institucija.

Delegacija Udruge "Sigurnost u prometu" i izaslanik predsjednice Republike položit će u nedjelju u podne u Zagrebu kod velikog križa na gradskom groblju Mirogoj vijenac i zapaliti svijeće za sve žrtve u cestovnom prometu. Misa zadušnica bit će isti dan u crkvi u Mariji Bistrici u 16 sati. Organizatori pozivaju i građane da prisustvuju, te da u nedjelju zapale svijeću na prozoru između 18 i 20 sati. (Hina)