Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje cjepiva

Ove godine dolazi opasniji virus gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nagli temperaturni skokovi malo kome odgovaraju i, nažalost, idealni su za razmnožavanje virusa! Liječnici upozoravaju da gripa stiže već nakon blagdana i bit će dvostruko jača nego lani.

Izloženost zarazi ili cjepivo, za Antuna nije bilo dvojbe. Zbog posla, zaštita mu je neophodna. 'Svaku zimu na hladnom budem vani', kaže Antun Miholčević. A ova će zima ostati zapamćena po promjeni vrste virusa. Umjesto višegodišnje dominacije tipa A, ove godine prevladava tip B.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora

'S obzirom da ga nije bilo dugo u cirkulaciji, mi očekujemo da bi mogla biti značajnija epidemijska godina. Prošle godine smo imali oko 38 tisuća prijava oboljelih u Hrvatskoj. Ove godine bi to možda moglo biti i dvostruko više', rekao je Alan Medić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

>> Počelo cijepljenje protiv sezonske gripe

U čekaonicama se zato očekuju duži redovi. 'Inače se ne cijepim, jer ne smatram baš da mi je potrebno', kaže pacijentica Patricija. Hrvati cjepivu sve manje vjeruju. Povećanja sumnja u kvalitetu dovela je do pada potrošnje. 'Prošle godine smo naručili 600 tisuća doza za Hrvatsku, ove godine 400 tisuća, jer smo smatrali da će biti slabiji odaziv. Kao što smo i pretpostavili, ove godine još je slabiji odaziv nego lani', kaže Medić.

Dok liječnici uvjeravaju u sigurnost i učinkovitost cijepljenja, preporučuje se i detaljno pranje ruku, korištenje jednokratnih rupčića i izbjegavanje rukovanja. 'Treba jesti prirodnu prehranu, prvenstveno voće', kaže doktor Miljenko Ljoka. Slažu se i prodavačice na tržnici, domaće je ljekovito. Zdrava prehrana ujedno je i prevencija. A zdravlje je, zna se, najvažnije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene