Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od Metkovića do Ploča

"Gusari" iz Komina pobjednici 22. Maratona lađa

Ivan Vladimir, Kominski Gusari
Ivan Vladimir, Kominski Gusari
Aktualno Galerija Ivan Vladimir, Kominski Gusari Ivan Vladimir, Kominski Gusari Pripreme za maraton lađa (Foto: Dnevnik.hr) Pripreme za maraton lađa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Maraton lađa (Foto: Dnevnik.hr) Maraton lađa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Gledatelji maratona lađa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Na cilj 22. Maratona lađa od Metkovića do Ploča, od 28 lađarskih posada prva je došla ekipa "Gusara" iz Komina, druga je ekipa "Stablina", dok je treće mjesto zauzela ekipa "Crni put".

Natjecateljske ekipe su na autohtonim neretvanskim plovilima preveslale 22,5 kilometra od Metkovića do Ploča. Dodjela nagrada, među kojima je i prijelazni Domagojev štit, održat će se u 21 sat.

Pročitajte i ovo Uhićenje 46-godišnjaka odgovornog za ubojstvo brata - 1 Strašan zločin FOTO Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo brata Slika nije dostupna 17. Maraton lađa FOTO Žrnovski galijoti među najboljima, no ni to nije dovoljno da im Grad Korčula pomogne

Ovogodišnji 22. Maraton lađa počeo je u 17 sati ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 28 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini 10 veslača, te bubnjar i parićar odnosno kormilar.

Ploveći u posebnom brodu, natjecanje su pratili i ministar obrane Damir Krstičević posebni izaslanik premijera i predsjednice Republike Hrvatske, predsjednički kandidati Zoran Milanović i Dejan Kovač. Na posebnom su brodu bili i ministri Tomislav Ćorić, Vesna Bedeković, Mario Banožić, Josip Aladrović, Ivan Malenica i Marija Vučković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prije starta, izaslanik predsjednika Vlade i predsjednice Republike ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo da mu je drago da na ovogodišnjem maratonu lađa prvi puta sudjeluje i ekipa HRM-a.

"Maraton lađa je natjecanje koje je postalo turistički brend Hrvatske", istaknuo je Krstičević. Ovim maratonom, dodao je, čuva se tradicija i identitet hrvatskog čovjeka u dolini Neretne. Ovaj maraton postao je nacionalni i kulturni spektakl i maraton promiče iste vrijednosti koje promiče i hrvatska vojska, rekao je ministar Krstičević.

Sve tri pobjedničke ekipe su s područja Neretve, a mi smo u Dnevniku Nove TV razgovarali s članom pobjedničke ekipe Stablina, Ivanom Vladimirom.

Kako je izgledao put?

Bilo je jako naporno i teško. Startali smo loše. U jednom trenu smo bili na petoj, šestoj poziciji, ali izborili smo se. Već smo u Opuzenu izbili na prvo mjesto. Branili smo to. Malo smo i izgubili tu rutinu, to prvo mjesto, malo se izjednačila Stablina s nama. Ali do kraja smo se uspjeli povratiti na prvo mjesto, obraniti ga do kraja. Bilo je jako teško, jako smo se iscrpili. Ali isplatilo se na kraju. Došli smo prvi.

Bilo je ekstremno vruće, kako ste izdržali?

Bilo je vruće i bili su veliki valovi. Bila je katastrofa za veslati. Em što je vruće, em što se previše trošite. Također je pokraj velikih valova teško doći do zaveslaja. Puno ljulja lađu, puno lomi leđa. Stvarno je jako teško u takvim uvjetima veslati.

Što vam znači ova pobjeda?

Puno nam znači. Mi smo Gusari Kominje, najtrofejnija ekipa na ovim maratonima. Uvijek smo među favoritima. Od nas se uvijek očekuje da ćemo biti među prve tri ekipe, a mi to u zadnjih 11 godina opravdavamo. Imamo sedam prvih mjesta, četiri druga mjesta, jedno treće.

Moramo spomenuti i ostale.

Čestitam i ekipi Stabline. Stvarno su se jako dobro borili, bili su dobri suparnici, kao i Crni put. Čestitam im.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene