Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ovčara: Svjedok tvrdi da su civili predani po Mrkšićevoj naredbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ponovljenom beogradskom suđenju za ratni zločin na Ovčari u studenome 1991. godine, svjedok Milorad Stupar, major u gardijskoj brigadi nekadašnje JNA, u četvrtak je rekao da su hrvatski civili iz vukovarske bolnice predani štabu teritorijalne obrane (TO) po odluci Mile Mrkšića.

Mile Mrkšić, bivši zapovjednik gardijske brigade JNA, zbog zločina na Ovčari u procesu "vukovarskoj trojci" pred Haškim tribunalom (ICTY) osuđen je na 20 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Gaza Strava u Gazi Kod bolnice u Gazi kopa se ogromna grobnica, još uvijek nema plana za spašavanje beba Ilustracija Užas rata Pet ljudi i beba stara 23 dana poginuli u ruskom granatiranju Hersona: "Nikad neće prestati ubijati civile"

Stupar je, svjedočeći pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u četvrtak rekao i "da vukovarska bolnica i Ovčara nisu bile u zoni odgovornosti trećeg jurišnog odreda gardijske brigade JNA kojom je on zapovijedao".

Stupar je kazao da je zarobljenike u vukovarskoj bolnici do predaje teritorijalnoj obrani osiguravala vojna policija gardijske brigade.

"Vidio sam da se zarobljenici ukrcavaju u autobuse, ali kamo su dalje otišli ne znam", posvjedočio je Stupar, dodajući da je za zločin na Ovčari čuo kasnije.

Prema njegovim riječima, "bolnica i Ovčara bili su u zoni odgovornosti prvog i drugog jurišnog odreda, a u sastavu tih odreda bila je i teritorijalna obrana". Nije, međutim, znao tko je bio zapovjednik TO.

Prema optužnici, zapovjednik TO Vukovara je bio prvooptuženi Miroljub Vujović, a njegov zamjenik drugooptuženi Stanko Vujanović.

Oni su na prvom suđenju za zločin na Ovčari osuđeni na po 20 godina zatvora, ali je Vrhovni sud Srbije suđenje protiv njih i još 15 pripadnika TO i postrojbe "Leva supoderica" u ožujku prošle godine vratio na početak.

Optuženima je na ponovljenom suđenju prije mjesec dana dodan i Milorad Pejić koji je uhićen u beogradskoj zračnoj luci u ožujku ove godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene