Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naučili ih u školi

Ova djeca znaju reanimirati pacijenta, a vi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastoj srca jedan je od najčešćih uzroka smrtnosti, a stopa preživljavanja je dva do tri puta bolja ako se oživljavanje započne prije dolaska hitne pomoći. Stoga se puno može napraviti edukacijom o osnovnim postupcima oživljavanja. U pojedinim osnovnim školama u Splitu i Rijeci provodi se eksperimentalni projekt učenja djece kako spasiti živote.

Pacijent ne diše. No ovi učenici znaju kako dati umjetno disanje i reanimirati. 'Dva puta mu upuhnemo usta i trideset puta mu pritisnemo ključnu kost', objašnjava učenik sedmog razreda Marino Stupalo. 'Ako ne reagira, zovemo upomoć, ako nikoga nema, zovemo 112, predstavimo se i kažemo što trebamo, tada otvorimo dišni put čovjeku i brojimo do deset da vidimo je li diše', opisuje sedmašica Mia Smiljanić.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova Ilustracija Srčani udar Dječak pribranom reakcijom spasio ocu život: Samo se srušio na volan i jedino što je stigao reći bilo je - 'Ne osjećam se dobro''

>> VIDEO Malenog tapira spasili umjetnim disanjem!

Osnovna škola Pujanke jedna je od nekoliko splitskih škola koje su uključene u provedbu eksperimentalnih projekata učenja djece kako spasiti nečiji život. 'U onom trenutku kad prestane rad srca treba što prije započeti reanimaciju i naravno da je onda najbolje podučavati djecu jer će im te vještine uvijek ostati kasnije u životu', kaže voditelj projekta Julije Meštović.

I pokazalo se da školarci uče lako i brzo. 'Nauče unutar dva školska sata bez ikakvog problema i onda nakon možda dva-tri mjeseca donesemo ponovo lutke da vidimo jesu li zaboravili. Ako su zaboravili, malo ih podsjetimo tako da projekt funkcionira', kaže profesorica biologije Mira Bulić.

Ovo je za sada pilot projekt koji se provodi u pojedinim osnovnim školama u Splitu i Rijeci. 'Bit će nam vrijedan da bismo na temelju njega uveli ga u cijelu Hrvatsku. Prema tome, još jedanput pokazujemo da je zdravstveni odgoj predmet koji omogućuje djeci da usvoje znanja vještine, kompetencije koje će im omogućiti da budu odgovorniji', kaže ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović.

I to da budu odgovorni prema sebi kao i prema svojim sugrađanima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene