Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popularizacija znanosti

Više od 3500 posjetitelja na otvorenom danu 'Ruđera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 3500 posjetitelja u subotu je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) odgovore na pitanje 'Što sad znanost ima s tim?' tražilo na 14 predavanja i 13 istraživačkih postaja, gdje su uz znanstvenike izvodili pokuse u sklopu sedmosatnog programa otvorenog dana Instituta.

Uz posjetitelje iz Zagreba, na Institut su došli osnovnoškolci iz Čavala, Goričana i Kalnika, srednjoškolci iz Varaždina i Slavonskog Broda te studenti iz Rijeke, a Ruđerovci su se ove godine posebno oduševili prepunim dvoranama na predavanjima za koja se tražilo i mjesto više, priopćeno je iz Insitituta Ruđer Bošković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriće globalnih razmjera! FANTASTIČAN USPJEH HRVATSKE ZNANOSTI Napravljen model za otkrivanje 'nultog pacijenta' tijekom epidemija Slika nije dostupna 'Potraga za jezgrama' RUĐEROVCI OPET ODUŠEVILI Učenike odveli na posebne misije!

Na istraživačkim postajama naučili su kako obuzdati vodik i pohraniti ga da bude koristan izvor energije, istraživali su nanomaterijale i saznali o njihovoj primjeni u medicini i proizvodnji električne energije, neki su postali biohakeri i mijenjali genetski kod DNK ili ispitivali aktivnost proteina te ih modelirali na računalima. Mogli su vidjeti i kako izgleda vlas kose povećana sto tisuća puta, a jedna je mama uz pomoć velikog elektronskog mikroskopa saznala sastav svog vjenčanog prstena, navodi se u priopćenju.

Na predavanjima su posjetitelji učili o lego kemiji, timusu, poludjelim stanicama, kemijskim osjetilima, ljubavnoj ovisnosti te velikanima poput Ruđer Boškovića i Nikole Tesle. Uz znanstvenika IRB-a, posjetitelje su na postajama dočekivale studentske udruge i popularizatori znanosti, a znalci su otišli s nagradama, poput mini znanstvenih setova.

Nakon sedam sati programa posjetitelji su se uvjerili da znanost ima baš svake veze sa svime ta da je prisutna u svim sferama ljudskog djelovanja. Znanost nije bauk, znanje je vrijedno i treba ga znati cijeniti, poručili su u priopćenju Ruđerovci i izrazili nadu da su i neke školarce zainteresirali da jesnog dana postanu znanstvenici.

Otvoreni dani IRB-a organiziraju se svake druge godine od 2004. godine i od tada je Institut posjetilo više od 30.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene