Ilustracija ( Foto: Dubravka Petric/PIXSELL)
Ilustracija ( Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u četvrtak javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi koji je otvoren do 25. rujna te javni poziv za iskaz interesa dobavljača, otvoren cijele školske godine 2018./2019., priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede


U sklopu "sheme" besplatno voće i povrće ponudit će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola, kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane.

Vezani članci Pileći batak i zabatak, ilustracija Provjerite zalihe! S tržišta se povlače ova pakiranja pilećeg batka i zabatka, u mesu pronađena salmonela Slika nije dostupna Europska komisija Hrvatskoj dala 2,5 milijuna eura za voće, povrće i mlijeko za školsku djecu

Od ove jeseni Ministarstvo poljoprivrede uvodi novi model Školske sheme. Za razliku od prošle školske godine, kada su podnositelji zahtjeva bile škole, u ovogodišnjoj Školskoj shemi to su osnivači školskih ustanova. Škole će odabirati dobavljača odnosno kvalitetne proizvode iz najbližeg lokalnog okruženja, a zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnosit će osnivači škola.

Shema školskog voća provodi se od 2013. godine kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140.000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača. U drugoj godini provedbe sheme uključili su se i učenici od 1. do 8. razreda, odnosno više od 773 škole i nešto manje od 300.000 učenika, a voće su isporučivala 24 dobavljača koji su dostavljali voće i povrće.

U trećoj godini provedbe sheme sudjelovala su 32 dobavljača, 770 škola i nešto manje od 300.000 učenika, a u četvrtoj su se uključile i srednje škole (397.227 učenika u 1.054 škole, a voće je isporučivalo 30 dobavljača), jer je ispitivanje prehrambenih navika pokazalo da potrošnja voća i povrća opada s porastom dobi školaraca.

U prošloj školskoj godini u Školskoj shemi sudjelovale su 1.063 škole, 402.874 učenika i 53 dobavljača, a na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna eura.

Od početka provedbe Školske sheme dobavljačima je za voće isplaćeno oko 54 milijuna kuna, a za mlijeko i mliječne proizvode pet milijuna kuna. U tom vremenskom razdoblju djeca su pojela više od 4,5 tone voća i popili 1.200.000 litara mlijeka i mliječnih proizvoda, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede.

"Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša djeca jedu svježu, lokalno uzgojenu hranu. Tako čuvamo radna mjesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo. Školska shema je važan projekt jer osim poticanja na usvajanje zdravih prehrambenih navika, našim školarcima podižemo i svijest o važnosti odabira kvalitetne i svježe, lokalno uzgojene hrane", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji poziva sve škole da se uključe u Školsku shemu. (Hina)