Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Floraart

Otvorena 53. međunarodna vrtna izložba na zagrebačkom jezeru Bundeku

Floraart (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Floraart (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr
"Floraart", 53. međunarodna vrtna izložba otvorena je u ponedjeljak na zagrebačkom jezeru Bundeku, a u sedam dana na 300.000 četvornih metara predstavlja se 220 izlagača s raznolikim sadržajem.

53. međunarodna vrtna izložba otvorena je u ponedjeljak na zagrebačkom jezeru Bundeku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Melem za oči Ni kiša nije spriječila tisuće posjetitelja da dođu na ovogodišnji Floraart Slika nije dostupna Jedan od najvećih u Europi Otvoren Floraart na Bundeku

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je trebao otvoriti "Floraart", prepustio je to Milki Ćustić, koja 42 godine radi u Zrinjevcu, podružnici Zagrebačkog holdinga, organizatora izložbe. Izložba je tradicionalno otvorena uz pjesmu i ples Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Gradonačelnik Bandić izjavio je novinarima da se "Floraart" održava 13. put na Bundeku. "Od Gornjeg grada se štartalo preko Boćarskog doma, i evo nas ovdje na Bundeku 13. put zaredom. Uređenje Bundeka je rezultiralo odmah druge godine da se preselimo ovdje", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Poručio je da je to najljepša vrtna izložba cvijeća na otvorenome u Europi. "Pedeset treći put - to je već tradicija i svake godine napravimo nešto bolje. Pa, evo, i ove godine je bolje nego prošle godine, a iduće će biti bolje nego ove. Uvijek dižemo letvicu koliko je moguće", poručio je Bandić.

Floraart (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Floraart (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Voditelj Zrinjevca Igor Toljan istaknuo je kako je ta izložba "jedinstvena čarolija vrtne ljepote". "Izložba nije prikaz zasebnih umjetničkih radova, nego je veliko, cjelovito umjetničko djelo koje je Bundek 13. put pretvorilo u blistavu oazu i prostor užitka za posjetitelje", istaknuo je i posjetiteljima poručio neka uživaju u razgledavanju ovogodišnje izložbe pa će im na odlasku 'baterije' biti pune životne radosti.

Toljan je novinarima izjavio da je ove godine na "Floraartu" 220 izlagača. Lani ga je posjetilo 320.000 posjetitelja, rekao je, dodajući kako ove godine, s obzirom na to da će biti lijepo vrijeme, očekuje još više sugrađana i gostiju Zagreba jer na izložbi na Bundeku svatko može pronaći mnogo toga zanimljivog. Istaknuo je kako je riječ o manifestaciji koja nije opterećena nikakvim političkim predznacima, nego samo strukom.

Floraart (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Floraart (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Posjetitelji mogu vidjeti mnoga idejna rješenja uređenja vrtova i zelenih površina, nove tehnike aranžiranja cvijeća, novitete u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji, prezentacije raznih proizvođača biljnih materijala.

Na "Floraartu" će se održati i tradicionalno natjecanje "Hrvatski kup florista" i međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća. Organiziran je i izbor najljepših kućnih vrtova u tri kategorije (mali, srednji i veliki vrt) Zagreba i Zagrebačke županije. Za djecu je organizirana igraonica "Floragrad" koju će pratiti bogat program - čitanje priča, razne predstave i likovne radionice s temom cvijeća. Bit će održana i revija neudomljenih pasa iz skloništa za nezbrinute životinje Dumovca.

Posjetitelje "Floraarta" očekuje i bogat kulturno-umjetnički program, predavanja i radionice te prigodna prodaja cvijeća i sadnica na više od 70 prodajnih mjesta i bogata ugostiteljska ponuda.

Organiziran je i besplatni električni vlakić za vrijeme izložbe koji besplatno vozi od istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma, na kojem posjetitelji mogu ostaviti svoje automobile.

Ulaz na "Floraart" je besplatan, a od Mažuranićevog trga do Bundeka vozi besplatna autobusna linija. (Hina)

Floraart (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Floraart (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene