Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar turizma Damir Bajs otvorio je danas u Splitu 11. međunarodni sajam nautike 'Croatia Boat Show' na kojem je na 140.000 četvornih metara akvatorija ispred splitske Rive i trajektne luke predstavljeno 1.355 izlagača, te je, uz ostalo, izloženo oko 450 brodova, od čega 30-tak jedrilica.


Prekrasni sunseekerov model 'Predator 108' koji je korišten za snimanje filma o Jamesu Bondu, najveći i najskuplji brod na sajmu i stoji oko 60 milijuna kuna, a njega se samo može gledati jer već ima svog vlasnika - vjerojatno Rusa, Srbina ili Crnogorca koji, dok naši tajkuni štede, slove za najbolje kupce jahti.

Vezani članci Ivana Čuljak Naša lijepa slastičarka proslavila rođendan, a došle su joj i zvijezde hit-showa: "Samo ću reć da sam k'o vino!" Franka Batelić Pogledajte Frankin odabir kojim je sve iznenadila, u istoj je haljini uspjela očarati i cijelu Europu!

Organizator međunarodnog sajma nautike je tvrtka 'Profectus', a sajam će biti otvoren do 5. travnja. Ministar Bajs istaknuo je kako je ovaj splitski sajam među deset najboljih nautičkih sajmova u svijetu te je iznimno važan za promociju hrvatskog turizma.

'Sada kada se zbog nastupajuće gospodarske krize mnogi sajmovi diljem svijeta zatvaraju, u Splitu se organizira ovaj nautički sajam zbog kojeg će u Split doputovati gosti iz svijeta u 100-tinjak privatnih zrakoplova. Očekuje se da će sajam imati ukupno 50.000 posjetitelja što je, uz veliku medijsku pozornost, važna promocija Hrvatske kao turističke destinacije', rekao je ministar turizma Bajs.

Hrvatski brodograditelji imaju što pokazati

Podsjetio je da je međunarodni sajam nautike 'Croatia Boat Show' i prodajne naravi na kojem i hrvatski brodograditelji imaju što pokazati. Uz brodove posjetitelji će na sajmu moći pronaći i sve ostalo što ide uz brodove, od opreme i odjeće vodećih svjetskih proizvođača, do brodske elektronike, motora, ribolovne opreme, te ponude banaka i osiguravajućih kuća. Tradicionalno, u sklopu sajma održat će se i cijeli niz popratnih manifestacija, od modnih revija i regata, do predavanja, tribina i okruglih stolova vezanih uz more i nautički biznis.

Ministar turizma Bajsa naglasio je kako nautički turizam u Hrvatskoj ostvaruje 6 posto dolazaka u Hrvatsku i 10 posto ukupnih turističkih prihoda, te kako su turisti-nautičari više od 80 posto visokoobrazovani s mjesečnim primanjima većim od tri tisuće eura. 'To su najzahtjevniji ali i najzahvalniji gosti, oni puno traže ali su spremni i platiti, pa su ovakvi sajmovi iznimno važni', dodao je ministar Bajs.

Planira se 15.000 novih vezova

Kazao je i kako je nautički turizam onaj dio turističke djelatnosti koji ove sezone, s obzirom na krizu, očekuje 'najmanje minuse'. Ministar Bajs najavio je kako se u Hrvatskoj planira izgraditi 15 tisuća novih vezova za nautičare, ali da će se pri tomu voditi računa da se pri izgradnji novih marina sačuva prirodna ljepota i zaštiti okoliš.

Državni tajnik za more Branko Bačić izvijestio je kako je izgradnja 15 tisuća novih vezova za nautičare dio Vladine strategije 'tri puta petnaest', kojom je planirano da se u idućih deset godina izgradi 15 tisuća novih vezova na 15 prestižnih odredišta diljem Jadrana, te da se dostigne godišnja zarada od nautičkog turizma od 15 milijardi kuna. Dodao je kako je prošle godine u Hrvatskoj od nautičkog turizma zarađeno 800 milijuna eura. Splitski gradonačelnik Ivan Kuret ocijenio je kako je međunarodni sajam nautike 'Croatia Boat Show' svjetski proizvod zbog kojeg se dolazi u Split.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju