Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sve za nju'

Otvoren Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je otvoren prvi Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka 'Sve za nju'.

Nakon dvije godine Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke uz pomoć grada i Vlade uspjeli su osnovati ovaj centar. Do tada pacijentice, ali i njihove obitelji za pomoć su se mogli obratiti jedino unutar Udruge. Iz Udruge naglašavaju kako se nadaju da će se ovakvi Centri što prije otvoriti u svim većim gradovima Hrvatske jer svake godine sve više žena oboli od raka. Vrata Centra za sve žene bit će otvorena za tri dana.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno

'Ova naša akcija kaže 'I riječi liječe'. Mi smo se svi uvjerili na svojoj vlastitoj koži da su riječi, osim uobičajenih tretmana, one koje su najljekovitije, koje vam zaista mogu pružiti mir, stabilnost, optimizam i vratit vam vjeru u vaše izlječenje', rekla je dr. Vesna Andrijević – Matovac, predsjednica Udruge.

'Radit će se ovdje na taj način da će se pružiti psihološka pomoć u svim mogućim sferama i oblicima. To će biti radionice ili individualne terapije, tako da će svaka žena biti sigurno adekvatno zbrinuta', rekla je dr. Alemka Balenović, potpredsjednica Udruge 'Sve za nju'.

Kada je imala 17 godina, Kira je saznala da joj majka boluje od raka. Pet godina poslije, dijagnoza se pogoršala. 'Sad sam već bila starija, znala sam kako će to završiti, to mi je bilo jako teško. Iako sa s njom bila zadnja tri mjeseca po 10 sati dnevno, ali je teško kad nemaš nekog uz sebe i da ti pomogne. Mislim da bi djeca itekako tad trebala pronaći psihološku pomoć', rekla je Kira Sljepšević.

Da je ovakav centar potreban zna i Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade, koja iza sebe ima slično iskustvo. 'Znam kako je živjeti sa strahovima koji vam se dogode kad čekate dijagnoze. Zato cure, svaka čast! Ja vjerujem da mjesto gdje stranke ne postoje, gdje različitosti ne postoje, ste baš vi i slični projekti', rekla je Adlešič. Centar će pružati sve oblike psihološke pomoći, od individualnih do grupnih terapija. Najvažnija je samopomoć.

'Pouzdano znam da će se žena puno lakše otvoriti osobama za koje zna da su prošle nešto i ne samo da mogu na kognitivnoj razini razumjeti o čemu se radi, nego iz želudca mogu osjetiti i znati kako se ta žena osjeća', rekla je Ljiljana Vukota, psihologinja. U Centru naglašavaju kako se ovdje uči živjeti i preživjeti. Čovjek je moćan u zdravlju i bolesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene